Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Liu Shaolin Sándor döntős 1500 méteren

Liu Shaolin Sándor fináléba, Krueger John-Henry pedig kisdöntőbe jutott 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán szombaton. Liu Shaoangot viszont kizárták a szombati elődöntőben.
A szám futamaiból az első és második helyezettek, valamint a legjobb harmadik jutott a 15.13-kor rajtoló A-döntőbe.

A 26. születésnapját ünneplő Liu Shaolin Sándor – aki eddig minden számban magabiztosan jutott tovább a Főnix Arénában, és ezen a távon a 14. helyen áll a vk-sorban – végig az három hely valamelyikén korizott. Amikor az élen haladt a ranglistavezető orosz Szemjon Jelisztratov próbálta megelőzni, de összeért a magyar klasszissal, ettől mindketten ütemet vesztettek, így a sor végén értek célba. Következett a videobírózás, amely Liunak kedvezett, és a zsűri továbbjuttatta a szülinapost, míg a táv korábbi világ- és Európa-bajnokát, Jelisztratovot kizárta.

Testvére, a szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang – aki tizedik a rangsorban -, valamint a honosított, amerikai színekben olimpiai ezüstérmes Krueger John-Henry (13.) ugyanabban a futamban szerepelt.

Feszült volt a verseny, sok volt az előzés, ebből a két hazai koris rosszul jött ki, és csak a 4-5. helyen értek be. A zsűri ismét vizsgálódott, majd úgy ítélte meg, hogy a fiatalabbik Liu szabálytalankodott a kanadai Pascal Dionnal szemben, ezért kizárta, Kruegernek pedig maradt a kisdöntő. Jászapáti Petra a női 1500 méteren a 14.53-kor rajtoló B-döntőben (8-14. hely) érdekelt.
A női 500 méter negyeddöntőjében Kónya Zsófia szerepel 15.48-tól.

A férfi 500 méter negyeddöntőiben 16.02-től a két Liu testvér és Krueger ugyancsak érdekelt.

A váltók elődöntői 17.52-kor rajtolnak.

Kapcsolódó cikkek