futó (illusztráció), forrás: pixabay.com

Tíz magyar triatlonos indul

Tíz magyar triatlonos indul

Ugyanakkor neves hiányzói is lesznek a magyar küldöttségnek a világbajnoki sorozatot lezáró döntő versenyen, Abu-Dzabiban.

A csütörtöki nyitónapon az egyetlen paraversenyző, Mocsári Bence lesz érdekelt, majd pénteken az elit nők küzdelme előtt rendezik meg az U23-as korosztály versenyeit.

A szombati zárónapon kerül sor a férfiak megméretésére, három magyarral.

A férfiaknál a nevezettek között szerepel a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence, viszont nem indul Lehmann Csongor, aki tavaly megnyerte az U23-as korosztály küzdelmeit, és a felnőtteknél töltött első teljes idényében is alkotott maradandót. Lehmann – megszokott időponthoz képest többhetes csúszással rendezett – vb-döntő helyett a pihenésre helyezte a hangsúlyt, hogy kellően feltöltődve vágjon neki a következő alapozó időszaknak. Hasonló ok miatt hiányzik a női mezőnyből Bragmayer Zsanett, az elsőszámú magyar, aki 12. helyen végzett tavaly az ötkarikás játékokon, idén pedig a szezon nyitányaként világbajnoki ezüstérmes lett az Arena Gamesben, miután a három állomásból álló sorozat májusi döntőjét megnyerte Szingapúrban. Hiányában egyedül Sárszegi Noémi képviseli majd a magyarokat az elit női mezőnyben.
Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója elmondta, Bicsák esetében bizakodnak, hogy a döntőben, így összetettben is ott lesz majd a legjobb tíz között. Hozzátette, jó szereplést várnak a szintén kiegyensúlyozott formában teljesítő Faldum Gábortól, miként Dévay Márkra is számítanak, aki átlag feletti úszására alapozva ezúttal is ott lehet az élbolyban.

“A női szakágban továbbra is célunk megtalálni Bragmayer Zsanett mellé azt a társat, akire érdemben számíthatunk az olimpiai kvalifikáció során a vegyesváltóban. Sárszegi Noémi vagy a fiatal Kropkó Márta nőhet fel ehhez a feladathoz”

– nyilatkozta.

A nemzetközi mezőnyben már az elitben is bemutatkozott Kropkó kapcsán kifejtette: idén sok versenyen vett részt a még juniorkorú triatlonos, akinek az U23-as, idősebb korosztályban való helytállás is komoly erőfelmérő lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a magyarok a korosztályos mezőnyben ezúttal is bízhatnak az éremszerzésben, erre a sportvezető szerint Abu-Dzabiban Kiss Gergelynek van a legnagyobb esélye, tekintve, hogy az erőviszonyok alapján ott a helye a legjobb tíz között, míg Dévay Zsombor az utolsó pillanatig harcban lehet a legjobbakkal.
A vb-pontversenyben a férfiaknál az új-zélandi Hayden Wilde vezet (3850 pont) a brit Alex Yee (3732,09) és a francia Leo Bergere (3491,89) előtt, legjobb magyarként Bicsák (2028,58) a 12. helyen áll. A vb – és olimpiai – címvédő norvég Kristian Blummenfelt a szezonban a pihenésre és hosszú távú versenyekre helyezte a hangsúlyt, de azért ott lesz Abu-Dzabiban, függetlenül attól, hogy 677,19 pontjával csupán az 53. helyet foglalja el az összetett rangsorban. A nőknél a brit Georgia Taylor-Brown (3925) áll az élen, akit a szintén olimpiai és vb-címvédő bermudai Flora Duffy (3855,63), valamint az ugyancsak brit Beth Potter (3368,35) követ. A döntőt kihagyó Bragmayer (1346,47) a 27. helyen található. A dobogós helyen álló triatlonosok a férfiaknál és a nőknél is ott vannak a vb-döntőre nevezettek között.

A magyar indulók programja:

csütörtök:
para számok, férfi PTS5 (Mocsári Bence) 9.45

péntek:
női U23 (Peszleg Dominika, Kropkó Márta) 7.30
férfi U23 (Kiss Gergely, Dévay Zsombor, Dobi Gergő) 10.15
elit női (Sárszegi Noémi) 13.05

szombat:
elit férfi (Bicsák Bence, Dévay Márk, Faldum Gábor) 15.00

Kapcsolódó cikkek