fotó: pixabay.com

Kilenc magyar indul Moszkvában

Kilenc magyar indul Moszkvában

Hét női és két férfiversenyző alkotta magyar válogatott vesz részt a súlyemelők szombaton rajtoló és jövő vasárnap záruló moszkvai Európa-bajnokságán, amely egyike a tokiói olimpia előtti kvalifikációs pontszerző viadaloknak.

A kontinensversenyt eredendően tavaly tavasszal tartották volna az orosz fővárosban, ám a koronavírus-járvány miatt több ízben is elhalasztották. Jóllehet a pandémia Oroszországban sem ért még véget, a házigazdák a szükségesnek ítélt óvintézkedések életbe léptetésével az Eb ez év áprilisi megrendezése mellett döntöttek, miután 40 ország sportági szövetsége megerősítette: indítja emelőit Moszkvában. A versenyek 10 női és 10 férfi kategóriában zajlanak, előbbiekben 179-en, utóbbiakban 182-en neveztek.

Az Eb-re a tatai edzőtáborban készülő csapatban helyet kapott a tokiói olimpiai részvétel kiharcolására a magyar súlyemelők közül gyakorlatilag egyedüliként esélyes Nagy Péter (plusz 109 kg), a szegediek korábbi Eb-bronzérmes erős embere, aki nevezési eredménye alapján az első tíz között végezhet az orosz fővárosban.

Az országos bajnokok sorát felvonultató női együttes legfiatalabb tagja a 19 éves Árva Cintia (59 kg), a 2018-as ifjúsági olimpián negyedik kecskeméti emelő, a korelnök pedig a maga 38 esztendejével Szuromi Tímea (81 kg), a BKV Előre Európa-bajnoki 8. helyezett sportolója. Haragos Attila szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott az MTI-nek a tatai előkészületekről, kiemelve, hogy többen is remek edzéseredményeket értek el, így például Árva Cintia 95 kilóval saját junior országos csúcsánál (94 kg) jobbat lökött, Nagy Péter pedig elbánt a 220 kilogrammal, ami biztató a kontinensviadal előtt.

“Az elvárás az a válogatottakkal szemben, hogy az Európa-bajnokságon minél inkább közelítsék meg, sőt ha lehet, javítsák tovább egyéni legjobbjukat. Hogy aztán ez mit ér helyezésben, majd kiderül az egyes súlycsoportok küzdelmeinek végeztével”

– mondta a kapitány.

A hétvégi Eb-rajton még egyik magyar sem érdekelt, a válogatottból leghamarabb Árva mutatkozik be, őt hétfőn szólítják versenydobogóra.

A magyarok menetrendje:

nők:
hétfő, 59 kg: Árva Cintia (Kecskeméti TE)
szerda, 71 kg: Mitykó Veronika (Békéscsabai SSZSE)
csütörtök, 76 kg: Horváth Laura (BKV Előre SC)
péntek, 81 kg: Szuromi Tímea (BKV Előre SC)
szombat, 87 kg: Boros Viktória (Haladás VSE)
vasárnap, plusz 87 kg: Gyürüs Barbara (Haladás VSE), Bazsó Bianka (Baranyai SE)

férfiak:
szerda, 81 kg: Kmegy Máté (Kecskeméti TE)
vasárnap, plusz 109 kg: Nagy Péter (Szegedi LSK)

Kapcsolódó cikkek