forrás: olimpia.hu

Kartonágyak és személyre szabott matracok várják a sportolókat

Kartonágyak és személyre szabott matracok várják a sportolókat

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a japán fővárosban tartott múlt heti csapatvezetői szemináriumon - melyen Vékássy Bálint főtitkár és Dósa Viktória csapatvezető képviselte a MOB-ot - 206 nemzeti olimpiai bizottság delegáltjai vettek részt. A háromnapos találkozón a vendégeket először engedték be az olimpiai faluba, amelyet októberben adnak át.
A versenyzők szálláshelyén meghosszabbítható “origami-ágyak” találhatók, melyek a fenntarthatóság jegyében kartonpapír alapúak, teherbírásuk pedig 200 kilogramm. A hozzájuk tartozó matracokat egy helyi cég gyártja majd, keménységüket pedig igyekeznek mindenkinek személyre szabni.

A környezetvédelem egyébként is a játékok egyik központi témája: az érmektől a dobogóig szinte minden újrahasznosított anyagokból készül majd, a helyszínek legnagyobb része pedig ideiglenes, vagy már korábban létrehozott létesítmény lesz.

A sportolókat a faluban 21 épületben helyezik el, ezekből kontinentális felosztásban négy csoportot alakítanak ki, alkalmazkodva a különböző földrészről érkező olimpikonok kulturális sajátosságaihoz és szokásaihoz. Az olimpia során 18 000 személyt lehet itt elszállásolni, míg a paralimpikonoknak nyolcezer hely áll a rendelkezésére.

A kikötőhöz közel eső falut a játékok után attraktív lakónegyeddé alakítják át. A 2-8 fős apartmanokat a záróünnepséget követően renoválják, az átmenetileg beépített falakat eltávolítják a kartonágyakkal együtt. A leendő lakások értékesítése máris elkezdődött Tokióban, amely jövőre július 24. és augusztus 9. között ad otthont a 32. nyári olimpiának.

Kapcsolódó cikkek