(illusztráció) forrás: pixabay.com

Az első magyar tinédzser is kijutott a crossfit-világbajnokságra

Az első magyar tinédzser is kijutott a crossfit-világbajnokságra

Nagy sikert ért el Varga Mira, aki első magyar tinédzserként kivívta a jogot, hogy ott legyen nyáron a CrossFit Gamesen, a sportág nem hivatalos világbajnokságán.

A 15 éves, szegedi születésű sportoló a viadal nemzetközi selejtezőjében 1325 induló közül összesítésben a negyedik helyen jutott tovább, majd ezt az eredmény megismételte a negyeddöntőben, az elődöntőben pedig a versenyben maradt harminc sportoló alkotta mezőnyben kisebb betegsége ellenére is hatodik lett. Azaz bekerült a legjobb tíz közé, akik ott lehetnek az egyesült államokbeli Madisonban augusztus 3. és 6. között sorra kerülő megmérettetésen.

“Még 2019-ben ismerkedtem meg a sportággal, édesapámmal éppen a Gamest néztük, amikor Horváth Laura a második helyen végzett. Nagyon megtetszettek a feladatok és az egész hangulat, lementem egy edzésre, és végül ottragadtam”

– nyilatkozott a Tiszaszigeten élő Varga Mira, aki ötéves kora óta sportol, kipróbálta többek között az úszást és a cselgáncsot.

Varga Mira elmondta, iskolai kötelezettségei miatt – a Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 9. évfolyamos sporttagozatos diákja és tavaly elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyarország jó tanulója, jó sportolója címét – egyelőre csak napi egy edzéssel készül. Nyáron azonban várhatóan már naponta két tréninggel és egy ceglédi, kőkemény edzőtáborral fog hangolni az amerikai viadalra, amihez még támogatókra is szüksége van. A felkészülésben komoly segítője van a fiatal magyar versenyzőnek, ugyanis az a Kovács Lacee az edzője, aki 2013-ban első magyarként szerepelt a CrossFit Gamesen. Varga Mira mellette többször találkozott már a világelitbe tartozó Horváth Laurával, akivel számos alkalommal edzett együtt, és súlyemelő versenyeken is egy klubot képviselnek. Utóbbi sportágban Varga a válogatott keret tagja.

A fiatal magyar sportoló elmondta, az állóképességi és gimnasztikai feladatok – mint például a futás vagy a kézenjárás – az erősségei, ugyanakkor reményei szerint az erején, főként a súlyemelésben, sikerül fejlesztenie.

A crossfit főként olimpiai súlyemelésből, állóképességi, valamint erőemelő- és gimnasztikai gyakorlatokból áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható.

Kapcsolódó cikkek