„Szívügyem, hogy a magyar versenyzőknek segítsek”

„Szívügyem, hogy a magyar versenyzőknek segítsek”

Talmácsi Gábor a Sikeradó sztárvadászával, Horváth Andreával, fotó: Horváth Andrea/SikeradóMagyarország legjobb motorosa saját bevallása szerint vad ösztöneit kiéli a versenypályán, a közúton pedig mindig példát mutat, betartja a szabályokat. Imád gyerekeket tanítani és szívesen megosztja saját sikerét másokkal. Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyzővel, a MotoGP 125cm3 világbajnokával beszélgettünk. 

-Négy éves korod óta motorversenyzőnek készültél, de a rallyban is többször indultál. Ha jól tudom, a rallyt abbahagytad és újra a motorozásra koncentrálsz, de azért néha a rally is visszatér még?

-A motoros karrier mellett rengeteg olyan felkérést, VIP lehetőséget kaptam, hogy autóversenyezzek. Ez így volt a tereprallynál és így volt a pályaautónál is. Ezek mindig kikapcsoltak a versenyzés mellett, úgyhogy nagyon szívesen vállalok ilyeneket. 

-A „Legyen más a szenvedélyed” projekt mellé álltál. Azt nyilatkoztad, hogy a sport mindenki számára egy jó út, amely célokat és értelmet ad az ember életének. Mit teszel annak érdekében, hogy ezt minél több gyermekkel és felnőttel egyaránt elfogadtasd?

-Felkértek, hogy népszerűsítsem ezt a kampányt, hogy legyek hiteles arca a projektnek. A felületeimen és minden olyan rendezvényen, ahova meghívnak, ezt el szoktam mondani.

-Édesapáddal és a testvéreddel megalapítottál egy motorversenyző iskolát, sőt, nemrégiben és egy saját pályát is létrehoztál Talmácsi-ring néven. Marad időd arra, hogy a fiatalokat tanítsd?

-Szívügyem, hogy a magyar versenyzőknek segítsek. Nem vagyunk könnyű helyzetben. Nagyon kevés család, vagy szülő ösztönzi a gyermekét arra, hogy ezt a veszélyes sportot űzze. De mi nem csak az élversenyzőkkel foglalkozunk, hanem 4 éves kortól olyan biciklizni tudó gyerekekkel is, akik szeretnének megtanulni motorozni, megismerkednének a motorozás alapjaival. Az alapokat tanítjuk meg nekik. Így, ha majd a közútra kerülnek, nem lesznek akkora életveszélyben, mint ha ezt később sajátítanák el. Emellett most a saját csapatom szervezésével foglalkozom, amit egy éve alapítottam az üzlettársammal, Schummer Károllyal. A csapat neve Talmacsi Racing es a Superbike sorozatban indulunk versenyzőinkkel. 

-Úgy tudom, hogy az utcán is motorozol. Könnyen szétválasztod magadban a versenyzőt és a hétköznapi motorost, akinek nem szabad száguldoznia a közúton?

-A közút nem versenypálya. Én a vad ösztöneimet kiélem a versenypályán. A hétköznapokban viszont példát kell, hogy mutassak. Úgy is neveltek, hogy tartsam be a szabályokat. Az utóbbi években a büntetésekkel nagyon jól szabályozzák a gyorshajtókat. A gyorshajtásos balesetek száma csökkent az új szabályzások miatt és az autósok is egyre jobban figyelnek. A közlekedésben oda kell figyelnünk, hogy az autó vagy a motor úgy vigyen el A pontból B pontba, hogy közben ne veszélyeztessük a saját és mások életét!

-A Siker-napon több sikeres ember is tart előadás, te is részt veszel az eseményen. Szerinted megtanulható, elleshető Talmácsi Gábor sikere?

-Mindenképpen. Az élet folyamatos tanulásról szól. Én is folyamatosan tanulok a barátoktól a nagyobbaktól, a bölcsebb emberektől. Az iskolában és ezen a napon is. Az én tapasztalatom az, hogy megosztva mások is tanulhatnak az én sikeremből, de természetesen én is azért veszek részt ezen a rendezvényen, mert megtiszteltetés számomra, hogy felkértek erre, és biztosan vannak olyan dolgok, amikben én is tudok még tanulni.   

Kapcsolódó cikkek