írógép (illusztráció), forrás: pixabay.com

Egypercesnovella-író pályázatot hirdettek

Egypercesnovella-író pályázatot hirdettek

Egypercesnovella-író pályázatot hirdet az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Örkény István Színház a vállalat alapításának 110. és Örkény István születésének 111. évfordulója alkalmából.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint pályázni olyan, legfeljebb 110 szavas alkotásokkal lehet, amelyek az örkényi, groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg – de nem kötelező jelleggel – az egészség témájához kapcsolódva. Mint írják, egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázatból kizárásra kerülnek azon pályaművek, amelyek más pályázaton szerepeltek vagy szerzői jogot sértenek. A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat a palyazat@orkenyszinhaz.hu e-mail címre, július 31-ig várják. A jelige feloldását postai úton az Örkény István Színház címére kell beküldeni – hangsúlyozzák a közleményben. Az eredményhirdetésre ősszel kerül sor.

A díjátadóról szóló beszámolót és a díjazottak nevét az Örkény Színház, illetve az Egis gyógyszergyár honlapján és közösségimédia-felületein teszik közzé.

A zsűri körében legjobbnak ítélt alkotásokat az Örkény Színház színészei felolvassák, az ebből készült videósorozat pedig a szervezők közösségimédia-csatornáin tekinthető meg. A díjazott alkotók két személyre szóló színházbérletet nyerhetnek az Örkény Színház 2023/24-es évadára – áll a közleményben. Mint felidézik, Örkény Istvánt, a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar írót egyperces novellái tették a groteszk meghatározó művelőjévé magyar és világirodalmi szinten egyaránt. Műfajteremtő alkotásainak első darabjai abban az időben születtek, amikor az eredetileg gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű Örkényt az 1956-os forradalom után hallgatásra ítélték, és az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott.

Kapcsolódó cikkek