Schmuck Erzsébet

Schmuck Erzsébet: Orbán Viktor propagandabeszédet folytat klímaügyben

Schmuck Erzsébet: Orbán Viktor propagandabeszédet folytat klímaügyben

Cselekvésre szólította fel a miniszterelnököt klímaügyben szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt, Orbán Viktor az EU-csúcs előtt és után is kijelentette, hogy a klímaváltozás költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük.

“Ez helyes, de egy ország miniszterelnökétől nagyon kevés, ráadásul Orbán Viktor szájából nem is hihető”

– fűzte hozzá az ellenzéki politikus, megjegyezve: az elmúlt években a magyar kormány és Orbán Viktor folyamatosan gátolta az Európai Unió szigorúbb klímacélkitűzéseit Brüsszelben és rendre a német autóipar érdekeit védte a magyar emberekével szemben. Mint mondta, az autógyárak nagy mértékben felelősek a szén-dioxid-kibocsátásért, a kormány pedig óriási összegekkel támogatja az autóipari cégeket ahelyett, hogy megadóztatná őket.

Abban igazat adott a kormányfőnek, hogy a klímaváltozásban jelentős szerepet játszanak a globális nagyvállalatok, de úgy vélt, éppen ezért nem szabad hagyni, hogy tovább folytassák a környezetszennyező, “klímagyilkos tevékenységüket”, és a környezetbarát adóztatás bevezetését sürgette.

Schmuck Erzsébet emellett komplex energiahatékonysági, energetikai felújítási programot szorgalmazott, szerinte ugyanis évente százezer lakás szigetelésével néhány éven belül a szén-dioxid-kibocsátás komoly csökkentését és energiatakarékosságot lehetne elérni, ami a családoknak tartós és érzékelhető rezsicsökkentést jelentene. Az LMP most benyújtott javaslatának támogatását kérte a kormánytól, hogy 2030-ra 65 százalékos kibocsátáscsökkentést érjen el Magyarország a klímatörvénybe “bebetonozott” 40 százalék helyett.

Kapcsolódó cikkek