Rétvári Bence

Rétvári Bence: sikeres a családpolitika, nő a gyermekvállalási kedv

Rétvári Bence: sikeres a családpolitika, nő a gyermekvállalási kedv

Az állami családtámogatások növelésének lassan, de megjön az eredménye, ennek köszönhető, hogy tíz év alatt a Bokros-csomag előtti szintre emelkedett vissza a gyermekvállalási kedv. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Az államtitkár szerint jó eséllyel trendfordulóban vagyunk, hosszú idő után tartósan emelkedésnek indulhat a magyar termékenységi arányszám.

“A gyermekvállalási kedvet jelző arányszám – amely azt mutatja, hogy két felnőttnek átlagosan hány gyermeke születik – a KSH adatai szerint az idén január és november között 1,59 volt, ami először magasabb, mint a gyermeknevelési támogatásokat 1995-ben elsőként megnyirbáló Bokros-csomag előtti 1,57-es érték”

– mutatott rá Rétvári Bence a lap pénteki számában.

Utoljára 1979-ben volt ez az érték 2,0 felett, azaz utoljára akkor nőtt természetes úton a népesség, azóta csökken.

“A rendszerváltáskor 1,8 körül volt az arányszám értéke, a negatív folyamatot a Bokros-csomag felgyorsította, majd a 2008-as, Gyurcsány-Bajnai-féle ‘válságkezelés’ után ismét erőteljes csökkenés következett be, és soha nem látott alacsony szintre, 1,2 körüli értékre esett vissza a gyermekvállalási kedv”

idézte fel az államtitkár.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott, hogy a jelenlegi kormány hisz a családokban, ezért az elmúlt évtizedben mindent megtett azért, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek, a családok segítséget kapjanak a gyermekvállaláshoz, az utódok neveléséhez, az otthonteremtéshez és az életszínvonaluk növeléséhez.

“Azzal pedig, hogy Novák Katalin lett a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltje, a családbarát politika a lehető legmagasabb szintű képviseletet kapja, a legfontosabb nemzeti sorskérdés szószólója lesz a legfőbb közjogi méltóság”

– tette hozzá Rétvári Bence.

Kapcsolódó cikkek