KDNP: Magyarországnak minden magyar fontos

KDNP: Magyarországnak minden magyar fontos

A nemzeti összetartozás napjának üzenete egyértelmű: bárhol is éljenek magyarok a világban, Magyarországnak minden magyar fontos, ahová bármikor hazatérhetnek. Ezt mondta kisebbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken.

Simicskó István kiemelte, “Magyarország a mi hazánk, a magyarság a mi nemzetünk, mindannyian összetartozunk”. Ezt az alapvetést sem politikai akarat, sem emberi gyarlóság, sem nagyhatalmi erőfölény nem változtathatja meg – tette hozzá.

A kormánypárti politikus kifejtette, az 1920-as békediktátum következményeképpen egyharmadnyira zsugorodott az ország.

“A Trianon okozta feldolgozhatatlannak tűnő sebet nem elfelejtenünk kell, hanem a nemzetünk összetartozásának napjaként megélni”

– fogalmazott Simicskó István, majd kiemelte, az alaptörvény a nemzeti hitvallásban súlyos örökséget orvosol:

“a magyarság és a velünk élő nemzetiségek összetartozását erősítő értékeket foglalja jogi keretbe. Az elmúlt időszakok pusztításai után újrakezdésre és az újjászületésre hív a törvényi szándék”

– húzta alá.

A KDNP-s politikus hangsúlyozta, a Kárpát-medencében élő soknemzetiségű magyarság Szent István király óta a keresztény Európa része, amely szétszakítva is őrzi értékeit és felelősséggel tekint a jövőbe. A határon túli magyarság közjogi újraegyesítésével a lehető legjobb választ adja az anyaország a trianoni traumára: magához öleli a nemzet minden egyes tagját – éljen bárhol a világban – és így a szeretet nyelvén reagál a 20. századi szétszakításra – fejtette ki Simicskó István.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, a kormányváltás után egy hónappal a magyar Országgyűlés 98 százalékos támogatottsággal elfogadta a kedvezményes honosításról szóló törvényt, ennek eredményeként pedig már jóval meghaladja az 1 milliót az új magyar állampolgárok száma.

Kapcsolódó cikkek