Ehhez kötné a választójogot a Mi Hazánk

Ehhez kötné a választójogot a Mi Hazánk

A jobboldali ellenzéki párt azt szeretné, ha csak azok szavazhatnának, akik tudnak írni és olvasni. Ezt jelentette be a Mi Hazánk alelnöke hétfőn Budapesten.

Novák Előd azt közölte, a párt szerint erre azért is szükség van, mert “a választási csalásokat elkövető pártok elsősorban az írni-olvasni nem tudók szavazatait tudják a legkönnyebben megvásárolni”. Az országgyűlési képviselő szerint “ez a probléma elsősorban a magyarországi cigányságot érintheti”, ugyanakkor leszögezte, hogy nem céljuk bárkit is etnikai alapon kizárni a választásból. Az ellenzéki párt ugyancsak fellépne a szavazatvásárlások, illetve az esetleges láncszavazások megszüntetése érdekében.

Javaslatcsomagjuk további pontjai a választók szervezett szállításának lehetőségét akadályoznák meg és azt is elérnék, hogy jelölt se lehessen az, aki más ország állampolgárságával is rendelkezik.

A párt szerint újra életbe kellene léptetni a képviselők visszahívhatóságának lehetőségét és el kellene törölni a képviselői mentelmi jogot. Kezdeményezik a köztársasági elnök közvetlen megválasztását, minden pártot program írására köteleznének, a miniszterelnök-jelölteket pedig vitára. Kezdeményezik azt is, hogy a médiatanácsban egyenlő számban legyenek jelen kormánypárti és ellenzéki delegáltak, vagy akár civilek is.

Kapcsolódó cikkek