Csökkenteni kell a várólistákat az egészségügyben

Csökkenteni kell a várólistákat az egészségügyben

Mesterházy Attila, MSZPMesterházy Attila

A következő kormányzati ciklusban minden területen radikálisan csökkenteni kell, ahol lehet, ott pedig meg kell szüntetni a várólistákat az egészségügyben - közölte Mesterházy Attila pénteken Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Kanizsai Dorottya Kórház épülete előtt a pártszövetség egészségügyi programjáról azt mondta, hogy az három fő szakmai területre koncentrál, a gyermekegészségügyre, valamint a rákos, továbbá a szív- és érrendszerei betegségek gyógyítására és megelőzésére. Hozzátette, hogy minden területre kiterjedően szeretnék elérni az “elviselhetetlenül hosszú”, országos átlagban 12-14 hónapos várólisták csökkentését, ami finanszírozási, szervezési kérdést is jelent. Mesterházy Attila azután tartott sajtótájékoztatót, hogy megtekintette a nagykanizsai kórházban végzett fejlesztéseket. Beszéde alatt a közelben tizenöt-húsz tüntető állt csendben, és egyebek mellett “Gyurcsány bábja vagy!”, “Hol bújkáltál, Attila?” és “Ati, honnan van a 240 millió?” feliratú táblákat tartott a magasba. A szocialisták elnöke a nagykanizsai beruházásról elismerően nyilatkozott, kiemelkedőnek nevezte az ötmilliárdos beruházást. Úgy fogalmazott, hogy ha minden magyar kórházban hasonló informatikai, műszertechnológiai fejlesztést lehetne végrehajtani, a betegek sokkal gyorsabban kaphatnának jobb ellátást. Megítélése szerint a nagykanizsai kórházfejlesztés azért is példaértékű, mert még a szocialista kormányok idején kezdődött és a mostani működése alatt fejeződött be, ugyanakkor további pályázatok is az itt élők ellátását segítik majd. Kijelentette: “tudomásul kell venni, hogy több pénzt kell az egészségügybe beletenni”. Korábban a jelenlegi kormány is több forrást ígért, “de éves szinten 100 milliárdot vettek ki az egészségügyből”, amit pótolni kell – tette hozzá.

Az egészségügy “olyan innovatív ágazat, ahol mindig több pénzre lesz szükség”, mert nő az emberek átlagéletkora, idősödik a társadalom, és mindig újabb technológiák, gyógyszerek jelennek meg, amelyeknek a költsége magasabb – mondta el a szocialista politikus. Mesterházy Attila nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy egyetért-e Gyurcsány Ferenc javaslatával, amely szerint törvénybe kellene iktatni a homoszexuálisok házasodási és örökbefogadási lehetőségét. Közölte, ez csak a Demokratikus Koalíció programjának része, “ebben vita van az Összefogás pártjai között”. A szocialisták a regisztrált élettársi viszonyt támogatják, ugyanakkor fontosnak tekintik a társadalmi tudatformálást is ebben a kérdésben. Nem lehet egyik pillanatról a másikra olyan lépéseket megtenni, amelyek “a többség számára adott esetben nem elfogadottak”, még akkor sem, ha Európa egyik része ebbe az irányba halad – közölte. Az őszödi beszéddel kapcsolatban feltett kérdésre a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje azt mondta, számára egy új elem fordult elő az elmúlt napokban, az, hogy a Fidesz beismerte, “tudott az őszödi beszédről, sőt megkapta, és szervezte a kiszivárogtatását”. Szerinte közvetve vagy közvetlenül “ez is hozzájárult azokhoz a zavargásokhoz”, amelyek 2006-ban kitörtek, “így ebben valamiféle felelőssége van a Fidesznek” – jelentette ki Mesterházy Attila.