Arató Gergely

Az oktatás miatt aggódnak Gyurcsány Ferenc pártjában

Az oktatás miatt aggódnak Gyurcsány Ferenc pártjában

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "egyre nyomasztóbb pedagógushiány" alapjaiban veszélyezteti az egész oktatási rendszert, Ezt mondta Arató Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
A politikus felszólította a kormányt, ismerje be, hogy megbukott az oktatás központosított modellje. Hangsúlyozta, a korábbi, önkormányzati fenntartású időszakban elképzelhetetlen lett volna egy a jelenlegihez hasonló tanárhiány.

Arató Gergely szerint ezres nagyságrendben hiányoznak tanárok az iskolákból a szakszervezetektől kapott tájékoztatás, valamint a közszféra álláshirdetései alapján. Példaként említette, hogy információik szerint van olyan intézmény, ahol teljes tantestületet keresnek.

“A kormány cserben hagyja a pedagógusokat, akiknek a fizetése egyre inkább lemarad a versenyszféráétól, miközben adminisztrációs terheik növekednek”

– tette hozzá.

A DK képviselője szerint korábban nem csak több pedagógus volt, de az iskolák is jobban működtek és a szülőknek is érdemi beleszólásuk volt az oktatásba. Amennyiben a kormány ezzel nem akar szembenézni, akkor az világos jelzés arra, hogy az októberi önkormányzati választáson le kell váltani azokat a településvezetőket, akik vita nélkül odaadták a kabinetnek az iskolákat – fogalmazott Arató Gergely.

Kapcsolódó cikkek