Augusztus közepén kezdődnek az ellenzéki előválasztások

Augusztus közepén kezdődnek az ellenzéki előválasztások

Az egyéni képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki a szavazók. Ez olvasható az ellenzéki együttműködés pártjainak vasárnapi közleményében.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye szerint a közös ellenzéki program tervét a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják. Közölték, mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az országos előválasztási bizottságot. Az előválasztáson a civilek is indulhatnak, miután előre jelezték, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. Mint írták, Magyarország történetében először tartanak országos előválasztást.

“A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot”

– fogalmaztak az ellenzéki pártok közös közleményükben.

Kapcsolódó cikkek