A légszennyezettség visszaszorításáért küzd a Párbeszéd

A légszennyezettség visszaszorításáért küzd a Párbeszéd

A baloldali ellenzéki párt pénteken határozati javaslatban kérte a kormányt arra, hogy tegyen lépéseket a légszennyezettség visszaszorításának érdekében.

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes, a Párbeszéd elnökségi tagja online sajtótájékoztatón elsőként az ingyenes parkolás megszüntetését sürgette. Azt is kérte, hogy a veszélyhelyzet idejére tegyék ingyenessé az M0-s használatát, illetve hogy Budapesten és a főváros környéki településeken ingyen lehessen kerékpárt szállítani a MÁV járatain.

Azt is kezdeményezik, hogy a levegőminőségi adatokat az ország minden részén kistérségi szintre lebontva tegyék közzé.

Dorosz Dávid javaslataikat indokolva azt mondta, egyértelmű adatok mutatják, hogy a levegőszennyezettség és a koronavírus-járvány terjedése összefügg: ahol rosszabb a levegő minősége, ott a koronavírus is jobban tud terjedni. Szabó Tímea frakcióvezető úgy fogalmazott, miközben más országokban a kormányok tettek annak érdekében, hogy javítsanak a helyzeten, addig Orbán Viktor miniszterelnök olyan intézkedéseket hozott, amelyek rontottak azon.

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy Magyarországon a légszennyezettség önmagában is gondot okoz.

Ez különösen igaz a téli időszakra, de a forgalom és a szegényebbek által használt rossz minőségű fűtőanyagok tovább súlyosbítják a helyzetet. A kormányfő erre

“rátett egy lapáttal, amikor az önkormányzatokon akart bosszút állni, és bevezette az ingyenes parkolást”

– jelentette ki a politikus.

Kapcsolódó cikkek