A Jobbik bírósághoz fordul plakátjai leszedése miatt

A Jobbik bírósághoz fordul plakátjai leszedése miatt

Volner JánosVolner JánosVolner János, a párt frakcióvezetője Tarnai Richárdot, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét kérte számon az ügyben a sajtó nyilvánossága előtt; a kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy jogszerűen jártak el. 

A jobbikos politikus Pest megyei Kormányhivatal V. kerületi épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen arról beszélt, hogy a kormányhivatalok, “azért, mert Orbán Viktor így parancsolta nekik”, alkotmány- és törvénysértő módon kezdték leszedni a Jobbik óriásplakátjait. Hangsúlyozta: a Jobbik közelmúltban – részletfizetéssel – 1100 óriásplakáthely birtokába jutott, és ezeken szerintük a jelenlegi jogszabályok alapján mindenféle előzetes engedély vagy bejelentés nélkül joguk van  saját hirdetéseiket közzétenni. 

A frakcióvezető arra kérte a sajtó munkatársait, hogy menjenek be vele a kormányhivatalba, és kérdezzék meg, hogy milyen jogszabály alapján szedik le a Jobbik plakátjait. Néhány perc várakozás után Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője jött le az épület előterébe, és Volner János kérdésére, hogy melyik jogszabály tiltja, hogy egy párt saját tulajdonában lévő óriásplakáthelyein hirdessen, a településkép védelméről szóló törvényre hivatkozott, amelyben a listaár és a szerződés közzététele törvényi kötelezettségként jelenik meg.    

A Jobbik frakcióvezetőjének felvetésére, hogy a párt a tulajdonában lévő plakáthelyekre nem tud listaárat érvényesíteni saját magával szemben, Tarnai Richárd azt válaszolta: azt kell nézni, hogy kinek az érdekében történt az elhelyezés. Szerinte a listaár jogszabályi kötelezettség, “függetlenül attól, hogy a saját maga hirdetését rakja-e fel a szervezet”, hiszen a listaárral egy lehetőséget vesznek meg. 

Az már a Jobbik belügye, hogy a jogszabályok betartását hogyan oldja meg – jegyezte meg. Újságírói kérdésre, hogy eszerint szabályos lenne-e, ha a Jobbik saját magának számlázna, és egyik zsebéből a másikba tenné a pénzt, Tarnai Richárd azt mondta: “az, hogy ki, hogy számláz magának, a jogszabályok betartásával kell, hogy történjen”, ugyanakkor a listaárat és a szerződést közzé kell tenni, és mivel ez nem történt meg, a kormányhivatalnak intézkednie kellett.

A Jobbik frakcióvezetője a rövid vita után az újságíróknak nyilatkozva abszurdnak nevezte a kormánymegbízott magyarázatát, és bejelentette, bírósághoz fordulnak az ügyben, pereket indítanak. Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, hogy eddig hány jobbikos plakátot szedtek le, ugyanakkor úgy vélte, “országosan összehangolt akcióról” van szó, amelyet “központi irányítás mellett végeznek”.