fotó: pixabay.com

Megújul a német nemzetiségi iskola Budakeszin

Megújul a német nemzetiségi iskola Budakeszin

Összesen 500 millió forintból újul meg a német nemzetiségi iskola Budakeszin. Erről beszélt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest vármegyei településen hétfőn.

Soltész Miklós az építkezés területén tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nemcsak a helyi gyerekek jönnek a város iskoláiba tanulni, hanem a környező településeken élő gyermekek is. Hozzátette, mindez az egyik oldalról azt jelenti, hogy jók az iskolák, a másik oldalról viszont óriási feladatot ró a városra.

“A magyar kormány már a múltban is ezt próbálta segíteni, hiszen megépült a szép iskola, de látszik, hogy még így is kevés a kapacitás”

– fogalmazott az államtitkár, majd arról beszélt, hogy éppen ezért döntött a kormány az önkormányzattal, a nemzetiségi önkormányzattal és az egyházzal közösen úgy, hogy ezt a helyzetet – az elmúlt évek nehézségei ellenére is – meg kell oldani. Ennek részeként a volt “Forfa” épület teljesen megújul, első lépésként idén megépül néhány tanterem.

“Tavaly 400 millió forintos támogatást juttatott el a kormány a német nemzetiségi önkormányzaton keresztül a fejlesztésre, idén pedig további 100 millió forintot”

– tette hozzá Soltész Miklós.

Az államtitkár kitért arra, hogy a korábbiaktól eltérően, amikor már a nyáron elkészült az ország jövő évi költségvetése, a háború miatt idén csak novemberben lesz meg a következő, a 2025-ös év költségvetése, amelynek elkészülte után tudnak csak a további támogatásokról beszámolni.  Az iskola hivatalos oldala szerint a Budakeszi Német Nemzetiségi Iskola 2020. szeptember 1-jén kezdte meg működését 310 tanulóval, nyolc évfolyamon, 13 osztályban. Igazgatója Gölcz Mira német szakos tanárnő lett. Székhelye a Széchenyi István Általános Iskola Knáb János utca 60. szám alatti épületének jobb szárnya.

Kapcsolódó cikkek