Már megkezdték a hetvenezer Electrolux hűtőszekrény gyártását a jászberényi gyárban

Már megkezdték a hetvenezer Electrolux hűtőszekrény gyártását a jászberényi gyárban

Az Electrolux háztartási gépgyártó egyik észak-olasz üzeméből Magyarországra helyezik át a hűtőgépgyártás egy részét, a jászberényi gyárban pedig már elkezdődött a 70 000 darab új fejlesztésű, beépíthető hűtő gyártása. Ezt erősítette meg az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója a pénteki olasz sajtóban megjelent hírt hétfőn az MTI-nek.

Gönczy Sándor elmondta: a jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóláda gyárban, az eredeti terveknek megfelelően, a 2015 második felében elkezdődött gyártás várhatóan 2016 év elején ér véget. A gyártás áthelyezésről szóló döntést két éve jelentette be a társaság – tette hozzá.

Az Electrolux Lehet Kft. jászberényi és nyíregyházi hűtőgépgyárai az Electrolux legnagyobb európai hűtőkészülék gyártóbázisai – közölte a vezérigazgató. Szólt arról, hogy a társaság több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, és a beszállítókon keresztül további 2500-nak biztosít munkalehetőséget.

A cég 1991 és 2014 között 130,9 milliárd forintot fordított beruházásokra Magyarországon – tájékoztatott.

Az MTI azon kérdéseire, hogy a 70 ezer hűtőgép hazai gyártása hány további embernek ad munkát, igényel-e újabb beruházást és hány forinttal növeli a cég éves termelését, a társaságnál egyelőre nem kívántak válaszolni.

A nyilvános cégadatok szerint a jászberényi székhelyű Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2014-ben meghaladta a 267 milliárd forintot, 2013-ban pedig több mint 286 milliárd forint volt. A bevétel túlnyomó része exportból származik. A társaság mérleg szerintit eredménye ugyanezen időszakban több mint 4 milliárdról egymilliárd forintot meghaladó veszteségbe fordult.

Az Electrolux venetói Suseganában levő gyárából 70 ezer beépíthető hűtőszekrény gyártását helyezik át Magyarországra. Az eddig Suseganában gyártott Cairo típusú, magas műszaki színvonalú hűtőszekrényről van szó. A hírt az Uilm és a Fiom olasz ipari szakszervezet képviselői közölték az Il Gazzettino venetói napilappal a múlt héten.

Az olasz szakszervezetek szerint a termelés egy részének áthelyezése külföldre azt bizonyítja, hogy a vállalat nem kíván tenni az olaszországi termelés és munkahelyek fenntartása érdekében. A szakszervezetek azonnali egyeztetést sürgettek az Electrolux olaszországi vezetőivel, valamint az olasz ipari miniszterrel is. Az olasz szakszervezetek tiltakozására felére csökkentették az áttelepíteni kívánt termelési darabszámot, ami korábban 158 ezer volt.

A svéd Electrolux a háztartási gépgyártás világpiacának 25 százalékát fedi le, huszonkét gyára van.

Olaszországban négy üzemben közel hatezer embert foglalkoztat, akiknek munkahelye 2014 óta már többször veszélybe került. Az Electrolux idén nyáron is magára vonta az olasz szakszervezetek haragját, mivel az egyetlen olasz nagyvállalat volt, amely az egyik legfontosabb olasz ünnepnapon, az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepén sem állította le a termelést. A dolgozók önként dönthettek arról, hogy az ünnepnapon dolgoznak-e vagy sem.

A több mint ezer munkásból százan mentek el dolgozni.

Kapcsolódó cikkek