Így köszönti a posta a görög katolikus egyházmegyét

Így köszönti a posta a görög katolikus egyházmegyét

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszöntötte a Magyar Posta a fennállásának száz évét ünneplő hajdúdorogi görög katolikus egyházmegyét.

A különleges bélyeget Hajdúdorogon, az egyházmegye ünnepi történeti konferenciáján mutatták be. A fórumon mások mellet részt vett Szászfalvi László nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Orosz Atanáz püspök exarcha, Kocsis Fülöp megyéspüspök, Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház püspöke. A bélyegképen a máriapócsi görög katolikus kegytemplom úgynevezett Könnyező istenszülő ikonja, Kisleghi Nagy Ádám Pantokrátor című alkotása, a magyarországi görög katolikus egyház megalapításáról rendelkező vatikáni bulla részlete, valamint a hajdúdorogi görög katolikus templom ikonosztázion részlete található.

A négy képet a magyarországi görög katolikus egyház szimbóluma köti össze, a kompozíciót a vatikáni bullát is díszítő ornamentikás széldísz egészíti ki. A bélyeghez készült alkalmi borítékon a hajdúdorogi templom mennyezeti freskója – Puskás László alkotása -, az alkalmi bélyegzőn pedig egy 1859-es ábrázolású templom sziluett látható. A centenáriumi filatéliai újdonság Laczkó Anita grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készült 250 000 példányban – tudatta az MTI-vel Péterffy Gábor, a posta filatéliai igazgatója.

Kapcsolódó cikkek