Sűrűbben közlekednek a temetőket érintő járatok Budapesten, a rendőrség óvatos autózásra int

Sűrűbben közlekednek a temetőket érintő járatok Budapesten, a rendőrség óvatos autózásra int

A közelgő mindenszentek és halottak napja miatt sűrűbben közlekednek a temetőket érintő járatok Budapesten, és rendkívüli járatok is indulnak. Így tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-t.

Kiemelték, hogy mindenszentek és halottak napján – vagyis vasárnap és jövő hétfőn – felére csökken a várakozási idő a főbb vonalakon.

Az Új köztemető felé a 28-as és a 37-es villamos mellett a Keleti pályaudvarról a 28B villamos, Kőbánya-Kispestről pedig a 68B busz is elérhető, emellett sűrűbben közlekedik a 3-as villamos, valamint a 95-ös és a 195-ös busz.

A temetőt gépjárművel csak a Maglódi út és a Felsőcsatári út felől lehet megközelíteni, a Jászberényi út felől érkezőket elterelik. Parkolni kizárólag a temetőn belül lehet, de ezért ezeken a napokon nem kell fizetni. Megállási tilalmat rendelnek el a Sírkert út mindkét oldalán a Maglódi út és a Kozma utca között, valamint a Kozma utca mindkét oldalán az Álmos utca és a körforgalom között.

A Farkasréti temető felé közlekedő 59-es villamos, valamint a 8-as és az 53-as busz is sűrűbben jár, és itt szintén megállási tilalom lesz érvényben jövő hétfőig a Hegyalja úton, a Németvölgyi úton és az Érdi úton.

Az Óbudai temetőt érintő 160-as, 260-as, 260A, 118-as és 218-as busz ugyancsak sűrűbben közlekedik, és rendkívüli járat is indul 218B jelzéssel a Szentlélek tér és az óbudai autóbuszgarázs között.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését, és fokozott óvatosságra inti őket a napokban.

Az ezredes arra kérte az autósokat: figyeljenek oda a temetők, különösen a nagyobb sírkertek környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre, hiszen nem biztos, hogy a korábban megszokott útvonalakon tudnak közlekedni. Elmondta, adott esetben rendőrök, polgárőrök vagy a biztonsági személyzet tagjai irányítják a forgalmat.

Németh Ágnes ezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője fontosnak nevezte, hogy parkolás után az emberek zárják be az autójukat, az utastérből pedig mindent rakjanak el a csomagtartóba, vagy vigyenek magukkal.