Pozitív minta az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) munkatársának kezében az OMSZ Pók utcai szûrõbuszánál Óbudán 2020. november 13-án, fotó: Mónus Márton/MTI

Koronavírus: így állunk december első napján

Koronavírus: így állunk december első napján

Meghalt 154, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3951 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 221 073-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

A halálos áldozatoké 4977-re emelkedett, a gyógyultak száma 64 802.

Az igazolt fertőzöttek számában megjelennek a mentők közreműködésével, a szűrőbuszokon és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

“A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál végzett célzott, csoportos tesztelés összesített eredményét kedden az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertetik”

– tudatták.

Az aktív fertőzöttek száma 151 294. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. Kórházban 7884 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 48 171-en vannak, a mintavételek száma 1 653 780-ra emelkedett. Kiemelték, egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást.

“A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések”

– írták, majd hozzátették, a kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és a járvány alakulásának függvényében december elején születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek.

illusztráció, forrás: pixabay.com
Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások – például fodrász, masszőr, személyi edző – a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés.

A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.

“A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át”

– írták.

Az operatív törzs jelenleg 330 óvodában egy-egy csoportnak, 163 óvodában és 116 iskolában pedig az egész intézménynek rendelt el rendkívüli szünetet, valamint 562 iskolában egy-két osztályt, 53 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet. Magán- és családi rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.

A közterületeken ingyenes a parkolás. A kereskedelmi célú P+R parkoló, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Ezt az üzemeltető köteles lehetővé tenni.

Közölték azt is, a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat. Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

“A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme”

– hangsúlyozták.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Közölték, a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (47 340) és Pest megyében (28 542) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (14 384), Borsod-Abaúj-Zemplén (13 496), Hajdú-Bihar (11 900) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (11 398). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (3411).

Kapcsolódó cikkek