Újabb beruházásokról döntött a kormány

Újabb beruházásokról döntött a kormány

Az októberi százmilliárd forint értékű nagyberuházások után, szerdai ülésén a kormány egy kilenc és egy 16,1 milliárd forintos környezetvédelmi és egy hárommilliárdos műemlék felújítási beruházásról döntött. 

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön, Budapesten elmondta, hogy a kormány határozott arról is, hogy a vállalkozások adminisztratív terheit csökkentő négyszázmilliárd forintos programot indít útjára. A közép-dunavidék hulladékgazdálkodás javításához szükséges  kilencmilliárd forintos költségből 7,6 milliárdot vállal az EU. A beruházás hatszázötvenezer ember életminőségét javítja 167 településen. A beruházás  keretében elkészül – egyebek mellett – 306 hulladéksziget, egy átrakó és három válogató is.

kormányülés

A másik környezetvédelmi projekt 103 hulladék lerakó rekultivációját tartalmazza, Pest-, Csongrád-, Komárom-Esztergom- és Békés megyében. Ez a beruházás ötszázötvenezer embert érint, és munkahelyeket is teremt. A 16,1 milliárd forintos költség 15 százaléka a magyar állam saját forrása, a többi uniós támogatás. A szerdai kormányülésen eldöntött műemlék felújítás a hatvani Grassalkovich-kastélyra  és a hozzá tartozó parkra vonatkozik, amelyre hárommilliárd forint fordítható, az Új Széchenyi Tervből. Itt kap helyet majd az országos vadászati múzeum, és egy ökoparkot is kialakítanak a területen.

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére  a kormány idén már indított egy 105 milliárdos programot, ez növekszik négyszázmilliárd forinttal. A program végeredménye egyszerűbb társasági adóbevallás, és adatszolgáltatás lesz. Létrejön az e-vállalkozás internetes felület, amelyen minden ügyüket intézhetik majd a cégek. A program 2014-re érik be. Abban az évben – a hatására – a GDP 1,3-1,4 százalékkal emelkedik, a költségvetés százmilliárd forint többlet bevételhez jut, és százezer új munkahelyet eredményez.

számológép

Kérdésre válaszolva megerősítette a szóvivő azt a hírt, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kulcsa jövőre 37 százalék, a bevételi határ pedig harmincmillió forint lesz – erről is szerdán döntött a kormány. Egy másik kérdésre elmondta a szóvivő, hogy a tervezett bölcsődei gondozási díj egy  átlagos családnak – a maximális, az egy főre jutó havi jövedelem 20 százaléka esetén – havi hatezer forintot jelent. A kormány célja, hogy a módosabb családok többet fizessenek a bölcsődei szolgáltatásért.

Kapcsolódó cikkek