Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI (archív)

Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

Erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét “felszaladjon”, ha “észnél van a határvédelemnél”, ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy “baleknak” nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból – mondta a kormányfő. Azt is kiemelte,

ha jól készülnek fel, jól dolgoznak az egészségügyi szakemberek – akiknek köszönetet mondott a Semmelweis-nap alkalmából -, akkor nem lesz második hullám.

Az utóbbit, a járvány esetleges második hullámát firtató felvetésre Orbán Viktor azt válaszolta: Magyarország a járvány első hullámával szemben győzelmet aratott, de

“ez egy szakaszgyőzelem, nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát”.

Mivel a környező világ hatással van Magyarországra is, jól és okosan kell dönteni például a nyaralásról, meg kell gondolni a külföldi vakációt.

“Lehet, hogy most inkább a Balatont érdemes választani”

– hangsúlyozta.

A kormány feladata pedig – jelezte -, hogy figyeljen, “ne nyaralgasson”, “még jó néhány hétig itt kell lennünk, a hivatalban”. Megerősítette továbbá: a kormány ellenáll annak a brüsszeli nyomásnak, hogy engedjen be újabb és újabb országokból ellenőrzés nélkül embereket. Ezért egyelőre – Szerbián kívül – nem EU-s országokból nem engednek be Magyarországra ellenőrzés nélkül senkit, az átutazás pedig mindenkinek csak korridorokon keresztül lehetséges.

“Arra is törekedni kell, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet”

– tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, a hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő államokban nő a fertőzések száma, vagyis most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is, ezért meg is erősítették a határvédelmet. Közölte azt is, az embercsempészek aktivitása váratlanul megnőtt.

“Szükség van a rendőreinkre, katonáinkra. (…) Amit Nyugat-Európában meg Amerikában látunk, hogy a társadalom, illetve a politika elárulja a saját rendőreit, ez megengedhetetlen Közép-Európában”

– jelentette ki.

A tranzitzónákra is kitért, jelezve, az uniós bíróság ezt fogvatartásnak minősítette, a magyar kormány válasza pedig az volt, hogy ezeket bezárta, és még keményebbé tette a határvédelmet.

“Ha azt akarjuk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, akkor a migrációval szemben a legkeményebben kell fellépnünk”

– mondta Orbán Viktor.

Hozzáfűzte, a most zajló nemzeti konzultációban a migráció és a járványügy összefüggéséről is kérdeznek, mert ezek összeérnek néhány ponton. A járvány miatt tervezett, “visszatérés-segítő” EU-s alapot úgy kommentálta, hogy ez valójában a délieknek nyújtott magyar segítség.

A pénzügyileg sokkal rendezettebb Közép-Európának azt kell megfontolnia, akar-e segíteni kommunizmust el nem szenvedett, az EU-hoz korábban csatlakozott, nála gazdagabb országoknak – fogalmazott, közölve: “készen állunk” segíteni a bajba jutott délieknek, de cserébe fair elbánást kért, mert “balekok nem akarunk lenni”.

Úgy értékelt: Közép-Európa kihúzhatja magát, a járvány elleni védekezés sikeresebb volt, mint Nyugaton, a gazdaságai versenyképesek, “egy baj van, hogy szegényebbek vagyunk”, de erről “a kommunisták tehetnek”.

Arra is rámutatott, hogy ma az a Németország a leggazdagabb az EU-ban, amelyet a második világháború végén visszabombáztak a “középkorba”, Közép-Európa pedig, amelyet “odadobtak a Szovjetuniónak”, fejlődik. Történelmi korszakváltás történik: Németországtól és Közép-Európától remélik, hogy kihúzza a kontinenst a bajból – hangoztatta.

“Együtt kell sikeresnek lennünk, Európának össze kell tartania (…), de ehhez az kell, hogy Brüsszelben ne akarjanak ránk kényszeríteni olyan életmódot, amit a magyar nem akar élni, meg a csehek sem, meg a lengyelek sem. Hagyják, hogy éljük a saját életünket, és akkor együtt leszünk sikeresek: nem a birodalomépítés ideje jött el, hanem a nemzetállamok okos összefogásának az ideje”

– jelentette ki.

A 2021-es magyar költségvetésről – amelyről pénteken szavaz a parlament – a kormányfő azt mondta: stabil számokat, jól feltöltött járványügyi és gazdaságvédelmi alapot tartalmaz a büdzsé. Úgy fogalmazott, most egy második csatát kell megnyerni, a munkahelyvédelmet, amelynek egyik eszköze a költségvetés.

Kiemelte továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és hogy a csecsemőgondozási díj összegét az édesanya fizetésének 100 százalékára emelik. A rádióműsorban a baloldali ellenzékről is szó volt, amelyről Orbán Viktor azt mondta,

már nem tudja, mit csinálnak a baloldalon, hiszen nem álltak oda az ország mellé a bajban, azért dolgoztak, hogy gyengüljön a válságkezelő képesség, majd az elmúlt 30 év erkölcsi mélypontjának tekinthető kamuvideóval rémisztgették az országot.

Azt pedig végképp nem érti – folytatta -, miért “lopkodják ki” a postaládákból a nemzeti konzultációs kérdőíveket. A magyarok felnőttek:

“ha nem tetszik nekik, majd nem küldik vissza”

– mondta.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországon nem ideológiai alapon szerveződő kabinet van, hanem egy nemzeti kormány, ezért úgy is lehetne baloldalinak lenni, hogy közben támogatják a gondolkodásukkal egybeeső lépéseket.

Végül a soros német EU-elnökségről Orbán Viktor azt mondta, ha Magyarország fair elbánást kap a most zajló gazdasági vitákban, akkor együtt tud működni a német elnökséggel.

Egy kérdésben, a menekültügyben viszont a magyar kormány nem tud együttműködni a németekkel, mert míg ők a demográfiai problémákat migrációval próbálják orvosolni, addig a magyarok nem bíznak abban, hogy a muszlim világból érkező népesség-utánpótlás békés, keresztény, magyar életet eredményezne – közölte.

Kapcsolódó cikkek