Átalakuló iskolai szünetek, többet tanuló gyermekek

Átalakuló iskolai szünetek, többet tanuló gyermekek

Vakáció felirat egy táblán

Magyarországon a tanév európai viszonylatban meglehetősen rövid ideig tart, nálunk harminchét hétből áll, ennél rövidebb, csak Izlandon a tanítás hossza, ahol harminchat hétig járnak a gyerekek iskolába. Dániában – ahol a leghosszabb a tanév – negyvenkét hét a tanítási idő – jegyezte meg Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke hozzátette, ha azt nézik, hogy közpénzből hány órát finanszíroznak a gyerekeknek, akkor ez valamivel több mint hatszáz óra. A többit a magán, különóra-piacon vásárolják meg nekik a szülők.

Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltán

Egy amerikai gyerek, ennek majdnem a kétszeresét, ezerkilencvenhét órát kap egy évben. Ott jóval elterjedtebb az egész napos iskola modellje, más a tanév beosztása is, rövidebb a nyári szünet és hosszabbak az évközi szünetek. Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke megfontolandónak tartaná annak áttekintését Magyarországon is, hogyan osztják be a tanévet. Pokorni Zoltán szavaiból kiderült, az ő elképzelései szerint a tanítás tarthatna tovább, és nem az iskolakezdés kerülne előbbre, az évközi szünetek pedig megnyúlhatnának.   

Emellett Magyarországon is illő lenne, a téli és tavaszi szünet helyett a karácsonyi és a húsvéti szünet kifejezést használni. Mint elmondta, a jelenlegi tízhetes nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent a gyerekekre való gondoskodás biztosításában. Ez az időszak nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek esetében, akiknek a szülők nem tudnak programot biztosítani, ez nevelési szempontból holttér. Az ő “eszménye a nevelő iskola”, ezért szorgalmazzák az egész napos iskolát, és a nyári szünetre is úgy tekintenének, mint nevelési színtérre.

Diákok a számítógépek felett

Programokkal, táborokkal, sportolási lehetőséggel, zenéléssel, színjátszással a gyerekek bevonásával lehetne nevelési színteret alkotni. Az ilyen jellegű programok, ma kivétel nélkül fizetősek. Pokorni Zoltán ezért azt javasolja: a közoktatási törvény kidolgozásakor térjenek ki arra, hogyan lehetne elérni, hogy egy évtizeden belül minden település szervezzen ilyen szünidei programokat a diákok számára.

Hosszabb távon az lenne ideális, ha ezt minden iskola megtenné – jegyezte meg. Első lépésként a hátrányos helyzetű gyermekek számára közpénzből támogatásként, a nem hátrányos gyermekeknek pedig lehetőségként költségtérítés ellenében – mondta Pokorni Zoltán.

Kapcsolódó cikkek