A Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullái a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Koronavírus: mindenkinek komolyan kellene vennie a maszkviselést

Koronavírus: mindenkinek komolyan kellene vennie a maszkviselést

A hosszú hétvégén 2772 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Ezt mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos pedig megosztotta, hogy a szennyvízvizsgálatok eredményei mit mutatnak. Mai bejelentése szerint a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani.

Gál Kristóf alezredes közölte, pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn 2620 esetben azért léptek fel, mert közterületen szegték meg a maszkviselési kötelezettséget.

“Egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen 100, tömegközlekedési eszközön pedig 52 ember ellen intézkedtek a hétvégén amiatt, mert nem viseltek maszkot”

– tette hozzá.

A kijárási tilalmat 1893-an szegték meg, közülük 49-en a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartották be.

A Magyarország területén áthaladók közül 300 ember ellen kellett a rendőröknek intézkedniük a hosszú hétvégén, amiért nem tartották be a rájuk vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

“Hétfőn 4178 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 43 553 ember járványügyi megfigyelése, illetve elkülönítése van hatályban, az érintettek közül 4526-an vállalták az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást”

– ismertette.

Müller Cecília hangsúlyozta:

“nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van”.

Hozzátette, hogy a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre; hétfőn mintegy 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba. Közölte, kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Szerdán 100 000 Sinopharm-vakcina érkezik, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 000 adag Szputnyik V, illetve 450 000 adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni. Müller Cecília elmondta, hétfőn 143 halottja volt a járványnak.

Arra figyelmeztetett, a vírus brit mutánsa sokkal fertőzőképesebb, hamarabb súlyos állapotba kerülhetnek a betegek tőle, és a fiatalabbakat betegíti meg – elsősorban azért, mert az idősebbek egy részét már sikerült beoltani -, így mind több fiatal kerül intenzív osztályra.

“A vírus mutánsai nagyobb erővel támadnak mint a korábbi változat, teljesen megváltoztatták a járvány görbét”

– jegyezte meg.

koronavírus, forrás: Wikipédia

A szennyvíz vizsgálata azt mutatja, hogy a következő hetekben a járványadatok emelkedésére kell számítani.

“Nagyon nehéz hetek következnek, fontos, hogy mindenki felelősségteljesen betartsa az óvintézkedéseket”

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Jelenleg 9844 embert ápolnak koronavírus-fertőzéssel kórházban, már nemcsak új kórtermeket, hanem új részlegeket is kell nyitni. 1067 beteg lélegeztető-gépen van, hétfőn 4926 új fertőzöttet találtak, ugyanakkor eddig már 1 347 000 ember megkapta az oltást.

“Minden az országba beérkező oltóanyagot felhasználnak”

– hangsúlyozta.

“A héten várnak AstraZeneca oltóanyagot, de a cég már jelezte, hogy csak csökkentett mennyiségben tud szállítani”

– tette hozzá.

“A tisztifőorvos jelezte: nem lehet előre tudni, hogy a fertőzés kinél milyen állapotot idéz elő. Mivel a jelenlegi információk szerint elsősorban a cukorbetegségben szenvedők kerülhetnek súlyos állapotba, ők, amint lehet, oltassák be magukat”

– kérte.

“Jelenleg kórházakban és háziorvosoknál működnek oltópontok, de ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor bővül az oltópontok száma”

– tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, nő az oltakozási hajlandóság, a KSH adatai szerint tavaly novemberben az emberek 15 százaléka adatta volna be az oltást, 2 hete 42,4 százalék, a legfrissebb adat szerint pedig már 46,4 százalék az arányuk. Az oltásra eddig 3 millióan regisztráltak, a 60 éven felülieknél ez a szám 1,6 millió. Müller Cecília az AstraZenaca oltásával kapcsolatban közölte, az ENSZ egészségügyi szervezete és az európai gyógyszerügynökség egyaránt arra hívta fel a figyelmet, 17 millió beoltott között mindössze 15 trombózis és 22 tüdőembólia fordult elő. Ráadásul nem is bizonyított, hogy a vakcina okozta a vérrögképződést, amely ugyanakkor épp a koronavírus-fertőzésnek lehet az egyik mellékhatása.

“Maga a fertőzés tehát sokkal nagyobb kockázatot jelent mint az oltás mellékhatásai”

-emelte ki.

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tüneteket észlel magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert akkor kerülheti el a kórházi, netán az intenzív kezelést, ha időben elkezdi a megfelelő gyógyszeres terápiát. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a fertőzésen, annak a gyógyulása után 3 hónappal javasolt az oltás.

Kapcsolódó cikkek