Mécsesekbõl kirakott Dél-Korea felirat a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltûntek, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Ismét őrizetbe vették a hajóbalesetet okozó Viking Sigyn kapitányát

Ismét őrizetbe vették a hajóbalesetet okozó Viking Sigyn kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatják ki, és hétfőn őrizetbe vették a május 29-ei dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó ukrán kapitányát.

A rendőrség honlapjára hétfőn felkerült közleményben emlékeztettek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a május 29-ei dunai hajóbaleset miatt

vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetése miatt folytat nyomozást,

és a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki.

“A nyomozók hétfőn őrizetbe vették a kapitányt, akinek a kihallgatása segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt jelenleg is tart”

írták.

Május 29-én 21.05-kor a Hableány turistahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott,

7 embert sikerült kimenteni közülük.
a Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én, fotó:
Mónus Márton/MTI

A hétfői őrizetbe vétel és az újabb gyanúsítás azután történt, hogy a Kúria hétfőn kihirdetett elvi jellegű határozatában törvénysértőnek minősítette az alsóbb fokú bíróságok döntését, amellyel óvadékot engedélyeztek a hajóskapitánynak.

A Kúria határozata ugyanakkor csak a törvénysértést állapíthatta meg, a konkrét ügyben a kényszerintézkedés változatlan maradt.

Az alsóbb fokú bíróságok úgy döntöttek, hogy a gyanúsított 15 millió forintos óvadék ellenében Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá kerül, nyomkövetőt kell viselnie, és hetente kétszer köteles jelentkezni a nyomozóhatóságon. Ezután kérte a legfőbb ügyész a Kúriát, hogy mondja ki,

törvénysértő a bíróságok kényszerintézkedéssel kapcsolatos döntése.
hajókonvoj halad az Árpád hídnál a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán 2019. július 12-én, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az ügyészség többi között a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva kérte a 64 éves ukrán hajóskapitány letartóztatását, a gyanúsításban szereplő bűncselekmény ugyanis nagy tárgyi súlyú, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a magyar hatóságok előtt nem volt ismert a gyanúsított magyarországi tartózkodási helye. Az ügyészség hivatkozott a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére is, mert a gyanúsított a baleset után adatokat törölt a mobiltelefonjáról.

Ezzel szemben a védelem egyebek mellett azzal érvelt, hogy a hatóságok előtt ismert a hajóskapitány magyarországi tartózkodási helye, és nem törölt adatokat a mobiltelefonjáról.

A Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében június 13-án, miután a gyanúsított befizette az óvadékot – megszűnt a letartóztatása, a férfi bűnügyi felügyelet alá került, legfeljebb négy hónapig.

Kapcsolódó cikkek