forrás: lb27.hu

Ünnepi lemezbemutató koncertet tart a Ladánybene 27

Ünnepi lemezbemutató koncertet tart a Ladánybene 27

Magyarország első reggae zenekara, a Ladánybene 27 tavaly ünnepelte 35. születésnapját. A jubileumi koncert a pandémia miatt mostanáig csúszott, november 6-án az Akvárium Klubban új lemezüket is bemutatják.
A zenekar vendégei a Szavak-Színek-Hangok című albumon közreműködő zenésztársak lesznek, az estet a szabadkai Sin Seekas nyitja.

“Több mint kétórás koncertre készülünk. Az új lemez dalai mellett régebbi dalaink közül is sokat eljátszunk”

– idézi a közlemény Bodnár Tibor gitárost, a Ladánybene 27 vezetőjét.

Az esten fellép Tóth Gábor “Tádé”, aki a zenekar alaptótagja és a kilencvenes évek közepéig több slágert (Szedegetem; Van még a Világon…) írt az LB27-nek. Vele újra kialakult a munkakapcsolat, az új albumon saját szerzeménye (Elhiszem) és több dalszövege (Az út szélén; Műanyag nyár; Mondd, mire vársz?) szerepel.

“Mindannyiunkat nyomaszt a járvány miatt kialakult helyzet, és bár nem ez lett a legvidámabb lemezünk, a dalok pozitív kicsengésűek, és tele vagyunk reményekkel a jövőt illetően. Az album címe is azért lett ez, mert megpróbáljuk visszahozni a színeket, szavakat, gondolatoklat és hangokat az életünkbe”

– mondta korábban Bodnár Tibor.

A koncerten vendégként közreműködik még Ferencz Kinga, aki korábbi albumokon vokalistaként dolgozott, Gregorio Alto perkás, Sóti Juli, a Sin Seekas énekesnője, Pásztor Ákos, az LB27 korábbi fuvolás-szaxofonosa, valamint a Szlovákiából érkező Superior, aki több korábbi LB27 riddimre (zenei alapra) készített saját verziót.

A roots reggae stílust képviselő Ladánybene 27 1985-ben alakult és a Szavak-Színek-Hangok a tizennegyedik lemeze.

Az anyag zenéit László M. Miksa énekes és a két billentyűs, Bokó Zoltán és Füri Tamás szerezte (a kivétel Tóth Gábor “Tádé” említett dala jelenti), az ezúttal magyar szövegek Miksa és Tádé munkái. Az LB27 alapítói közül Bodnár Tibor és Miksa, valamint a basszusgitáros Hertelendi “Rasta” István maradt napjainkra, csatlakozott a három fúvós, Bolla Gábor (harsona), Péter Zoltán (trombita) és Falaty Bence (szaxofon), a már említett Füri Tamás billentyűs, valamint Hertelendi Anna dobos, aki a basszusgitáros lánya.

Az LB27 indulásakor, a nyolcvanas évek közepén egyedül játszott reggae-t Magyarországon.

A debütáló lemez 1991-ben – rajta a Rastafari – már meghozta az ismertséget. Két évvel később jött a második korong, arról a Szedegetem lett nagy sláger. A csapat a kezdetektől szervez nyaranta reggae tábort; utóbbi 1999 óta fesztivállá nőtte ki magát.

A zenekar tagjai kétszer is jártak Jamaicában, a műfaj őshazájában, és többször találkoztak a néhai Bob Marley zenekarával, a Wailersszel.

Kapcsolódó cikkek