fotó: pixabay.com

Megvan a híres kórusverseny győztese

Megvan a híres kórusverseny győztese

A Pax et Bonum Kamarakórus nyerte a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny nagydíját.

A magyar kórusok országos minősítő rendszerének legmagasabb szintű versenyét kilencedik alkalommal rendezték meg. November 17-től 20-ig tizenegy kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nagytermében – közölték a szervezők hétfőn,

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szervezésében megvalósuló megmérettetés tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

A háromnapos programot a vasárnap délutáni nagydíjverseny és a díjkiosztó zárta. A verseny kategóriáit a kórusok összetétele, létszáma és életkora szerint alakította ki a KÓTA Művészeti Bizottsága, nemzetközi normák szerint. Ezen belül a versenyen az együtteseknek lehetőségük volt a kötelező mű nélküli vagy kötelező művel nehezített kategóriában indulni.

A kötelező műveket a magyar kórusirodalom gyöngyszemeiből válogatta a művészeti bizottság, köztük a közelmúlt eltávozott nagy mestereivel, illetve ma is aktívan alkotó zeneszerzők műveivel minden korosztályból.

A fellépőket egymást váltva két, egyenként öttagú zsűri pontozta, mindegyikben ismert szakemberekkel: zeneszerzők és gyakorló karnagyok kaptak felkérést a munkára Magyarországról és határon túlról egyaránt. A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította pontjait. A nagydíjért az Amadeus Kórus – Budapest (karnagy: Réger Monika), a Bartók Béla Leánykar – Pécs (Rózsa Bernadett), a Bartók Béla Nőikar – Szeged (karnagy: Valkai Dávid), az Óbudai Árpád Gimnázium Nagykórus – Budapest (karnagy: Kúnné Kocsis Erzsébet), a Pax et Bonum Kamarakórus – Budapest (karnagy: Kiss Boldizsár), valamint a Sol Oriens – Debrecen (karnagy: Mike Ádám) szállhatott versenybe.     Az 2022-es nagydíjat a Pax et Bonum Kamarakórus nyerte, a versenyzők az arany, ezüst vagy bronz diplomán kívül különdíjakban részesültek, például a kortárs vagy éppen az egyházi művek kiváló előadásáért.

Kiemelkedő versenyteljesítményért koncertmeghívásra is érkezett felajánlás.

A két karnagyi különdíjat Igaliné Büttner Hedvig és Réger Monika nyerte.

Kapcsolódó cikkek