fotó: pixabay.com

Jazzfest Budapest: világsztárokat hallgathat három héten át

Jazzfest Budapest: világsztárokat hallgathat három héten át

Öt kontinens 22 országából érkeznek világhírű előadók az idei, immár második Jazzfest Budapestre. A koncertek tíz budapesti helyszínen lesznek április 26-tól május 17-ig.

Mások mellett Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani, Anouar Brahem, Bugge Wesseltoft, Enzo Favata, Paal Nilssen-Love lép színpadra a Jazzfest Budapesten – közölték a szervezők.

A kínálatban ott lesznek a műfaj hazai kiválóságai is, köztük Dés László, Dresch Mihály, Oláh Kálmán, Tóth Viktor, Balogh Kálmán, Nagy János Yancha vagy Kézdy Luca.

“A széleskörű szakmai összefogás eredményeként már indulásakor, 2022-ben a térség legnagyobb fesztiválja volt a Jazzfest Budapest, több mint kétszáz művész részvételével. Idén három héten keresztül jóformán egymásnak adják a színpadot a műfaj legnagyobb sztárjai. Nem méretében, hanem minőségében kívánjuk még magasabbra tenni a lécet, mint tavaly”

– idézte Kleb Attilát, a fesztivál egyik alapítóját, a GetCloser Concerts művészeti vezetőjét a közlemény.

A programot kiváló nemzetközi- és hazai kapcsolatokkal rendelkező kurátori csapat állította össze, amelyben Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél és Oláh Krisztián zenész is részt vett. Kleb Attila szerint egy nemzetközi rangú fesztivált akarnak működtetni, amely eséllyel láthatja vendégül a Herbie Hancock Institute és a UNESCO által 2011-ben alapított Nemzetközi Jazznap gáláját. A fesztivál 22 napja alatt koncertek lesznek az Erkel Színházban, az Olasz Intézetben, a Zeneakadémián, az Eiffel Műhelyházban, a Fonóban, valamint kisebb helyszíneken, mint a Mixát, a Lumen, az iF vagy a Jedermann. Április 30-án a Nemzetközi Jazznap alkalmából a Madách téren egész nap szól a dzsessz, az estét egy alkalmi All Star zenekar koncertje zárja.

A nyitónapon Lizz Wright lesz hallható az Eiffel Műhelyházban.

A 43 éves amerikai énekes és zeneszerző, aki harmadszor lép fel Budapesten, úgy képes szintetizálni különböző stílusokat az R&B-től a godspelen át a dzsesszig, hogy közben megőrzi saját egyéniségét, stílusát. Később ugyanezen a helyszínen Dés László Lukács Miklóssal, Fenyvesi Mártonnal és Dés Andrással alkotott kvarettjének koncertjét láthatja a közönség, április 29-én hozzájuk csatlakozik közös zenélésre az utánuk fellépő Nguyen Lé és Gary Husband, a fúziós zene megtestesítői. Május 2-án az Eiffel Műhelyházban lép fel a nagyszerű dobos, Simon Phillips is zenekarával, akárcsak másnap a norvég dzsessz-zongorista, Bugge Wesseltoft.

Az arab klasszikus zene mestere, Anouar Brahem hangszere, az oud finomságát és a modern dzsessz harmóniáját hozza el május 5-én a Zeneakadémia nagytermébe.

A vidám szellemű olasz zongorista-zeneszerző, Stefano Bollani május 12-én az Olasz Intézetben találkozik a budapesti közönséggel. A négyszeres Grammy-díjas élő legenda, Stanley Clarke május 6-án az Erkel Színházban játszik, a világhírű izraeli bőgős, Avishai Cohen ugyanott lép fel triójában (Guy Moskovith – zongora, Roni Kaspi – dob) május 9-én. A fesztivál zárókoncertje szintén az Erkelben lesz: az amerikai dzsesszénekes, Stacey Kent május 17-én a Danubia Zenekar kíséretében klasszikus brazil dallamokat játszik Antonio Carlos Jobim előtt tisztelegve.

A május 4-én a Fonóban fellépő cseh Tara Fuki (Andrea Konstankiewiczová – cselló, ének, hang; Dorota Barová – cselló, ének) zenéje az egyedi és közös improvizációkra épül.

Ezen az estén ugyanitt a szerb Jasna Jovicevic innovatív, inspiráló kortárs zenéjével is megismerkedhet a közönség a dzsessz és a világzene határán. Szintén a Fonóban fog játszani május 7-én a lengyel bőgős, Michal Baranski érkezik legújabb projektjével, a Masovian Mantrával, míg 11-én a hazai fúvós kiválóság, Borbély Mihály balkáni zenekarába elhívta Dresch Mihályt, és fellép ezen az estén a szardíniai szaxofonos, Enzo Favata is.

A Mixátban hallhatja a közönség április 27-én Kasia Pietrzko lengyel zongorista-zeneszerző trióját, másnap pedig olasz kollégája, Nico Morelli formációját, amely a klasszikus zene és a dzsessz fúzióján alapuló zenét játszik.

A norvég Paal Nilssen-Love Circus nevű projektje a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások következményeként jött létre. A hét egyedi zenei hang közös zenei ötletek és gondolkodásmódok, valamint a zenei szabadság közös értelmezése köré gyűlt össze, ez lesz hallható május 4-én a Lumenben.

Kapcsolódó cikkek