forrás: pixabay.com

Erre készülnek a Müpában

Erre készülnek a Müpában

Berlioz és Liszt műveit szólaltatja meg a MÁV Szimfonikus Zenekar Charles Dutoit vezényletével május 4-én a budapesti Müpában.

A romantika géniuszai című esten Berlioz Római karnevál című operájának nyitánya és a Fantasztikus szimfónia, valamint Liszt Esz-dúr zongoraversenye hangzik Balázs János zongoraművész közreműködésével – közölte a zenekar. Hector Berlioz és Liszt Ferenc 1830 körül ismerkedett meg és kötött barátságot egymással. Berlioz elragadtatottan méltatta Liszt zongorajátékát, Liszt pedig lebilincselve hallgatta Berlioz 1830-ban bemutatott Fantasztikus szimfóniáját. Közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét.

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye Berlioz 1844-ben komponált Római karnevál című operájának nyitányával kezdődik.

A nyitány zenéjének alapja egy több évszázados múltú olasz tánc, a nagyon gyors saltarello, tehát ugrós táncról van szó. Olyan, mint egy szenvedélyes szerelmi vallomás, amely további hangszerek csatlakozásával párbeszéddé fejlődik – áll a közleményben.

Liszt zeneszerzői tevékenységére az új kifejezés, az új formák és az azokhoz illő kompozíciós eszközök keresése jellemző.

Ennek a nyugtalan, önmagával soha meg nem elégedő alkotói magatartásnak példája az első, Esz-dúr zongoraverseny. Huszonhat évig, 1830 és 1856 között dolgozott a művön, még az 1855-ös bemutató után is változtatott rajta – idézik fel. A zongoraversenyt ez alkalommal Balázs János közreműködésével hallhatja a közönség. Kiemelték, Berlioz mindössze huszonhét éves, amikor – néhány kevéssé jelentős kísérlet után – 1830-ban megalkotja élete főművét, a Fantasztikus szimfóniát. Ezzel a művel kitörölhetetlenül beírta nevét a zenetörténetbe. A koncert a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Cziffra Fesztivál közös rendezvénye.

Kapcsolódó cikkek