Nagy nevek a GetCloser Jazz Fest 2020-on

Mások mellett az Erik Truffaz Quartet, Snétberger Ferenc triója, Richard Bona & Alfredo Rodriguez feat. The Pocket Queen, a Lithium, az amerikai sztárokkal zenélő Lukács Miklós, a Barabás Lőrinc Quartet és a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó is koncertet ad jövő tavasszal a GetCloser Jazz Festen a budai MOMkultban.

“A dzsesszműfaj egyik legnívósabb hazai fesztiválja ezúttal ötnapos lesz, 2020. március 4-től 8-ig rendezik meg a MOM Kulturális Központban”

– közölték a szervezők.

A jövő évi GetCloser Jazz Fest nyitókoncertjét az osztrák dobos és zeneszerző, Peter Lenz által vezetett nemzetközi supergroup, a Lithium adja március 4-én. A csapat zenéjében különféle műfajok kereszteződnek, köztük a modern dzsessz, a kortárs klasszikus zene és az indie rock. A Lithiumot a zenekarvezető mellett Chris Speed amerikai  szaxofonos és klarinétos, Keisuke Matsuno japán-német gitáros, Stefan Lievestro holland bőgős alkotja.

Egy nappal később Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros az első fellépő: a duó zenéje a kortárs dzsessz és az improvizatív popzene egyedi találkozása.

Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számos fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában. Szintén március 5-én lép színpadra a Lukács Miklós Cimbalom Unlimited. A névadó muzsikus figyelemre méltó technikai készsége kreativitással párosul, új távlatokat nyitott a cimbalom megszólaltatásában, miközben műfajilag is kiterjesztette annak lehetőségeit. A budapesti koncerten két kiváló amerikai zenész lesz a partnere: Harish Raghavan nagybőgős és Gerald Cleaver dobos.

A GetCloser Jazz Fest harmadik napján, 2020. március 6-án előbb a Barabás Lőrinc Quartet játszik, amely 2015-ös megalakulása óta két albumot (Beardance, Other Than Unusual) jelentetett meg. Barabás Lőrinc trombitás szerzeményeiben a dzsessz és az instrumentális popzene mellett világzenei és klasszikus zenei hatások is találhatók.

A kvartettben Cséry Zoltán (billentyűk), Herr Attila (basszusgitár) és Mihalik Ábel (dobok) játszik még. Aznap a fő fellépő az Erik Truffaz Quartet. A világhírű svájci származású, francia trombitás három évtizede szerepel a műfaj élvonalában varázslatos, igényes és a közérthető zenéjével. Formációjában Benoit Corboz (billentyűs hangszerek), Marcello Giuliani (basszusgitár) és Arthur Hnatek (dobok) fog játszani.

A negyedik napon Mogyoró Kornél ütőhangszeres és Papesch Péter basszusgitáros izgalmas duója zenél a MOMkultban. A két virtuóz zenész a flamenco-, a latin- , az afrikai, az indiai gyökerű és az elektronikus zenét a szabad improvizáció világával vegyíti.

Az est során változatos kompozícióikkal, tüzes ritmusokkal, lágy kalimbaszóval, húrok tépésével, ősi és modern dobolással élesztik újra az Azuma Ninja legendáját. Koncertjük után két Grammy-díjra jelölt művész, a kameruni származású basszusgitáros virtuóz, Richard Bona, valamint a kubai zongorista, Alfredo Rodriguez lép fel együtt. Ők mentoruk, Quincy Jones révén ismerkedtek meg, közös produkciójuk az afrikai és a karibi zene találkozása. A duóhoz csatlakozik a New Orleans-i multi-instrumentalista, de elsősorban dobos zenész-dalszerző, Taylor Gordon, más néven The Pocket Queen.

A fesztivál zárónapján, 2020. március 8-án a Sárik Péter Trió kezd, amely az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb dzsesszzenekarává vált. Mindhárman nyitott, sokoldalú muzsikusok, a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a formációk többsége.

A 2007-től működő Sárik Péter Trióban az alapító Sárik Péter zongorista mellett Fonay Tibor nagybőgős és Gálfi Attila dobos játszik, eddig nyolc stúdióalbumot készítettek.

A rendezvény záróeseménye a Snétberger-Jormin-Baron formáció koncertje lesz. A gitárvirtuóz Snétberger Ferenc pályája bő három évtizede tart, művészetében összetéveszthetetlen, bensőséges hangot teremtett, amelyben a klasszikus zenei előképzettség, a roma hagyomány, a flamenco és a dzsessz egyszerre van jelen. Új triójában két világhírű zenésszel játszik együtt: Anders Jormin svéd bőgőssel, valamint az amerikai avantgárd dobossal, Joey Baronnal, aki John Zorn együttesének meghatározó tagja, de játszott Bill Frisellel, John Scofielddel, Al Jarreau-val és Dizzy Gillespie-vel, illetve a popzene olyan ikonjaival, mint Michael Jackson vagy David Bowie.

Kapcsolódó cikkek