forrás: pixabay.com

Nagy magyar-spanyol fotográfus munkáit láthatja

Nagy magyar-spanyol fotográfus munkáit láthatja

Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig címmel a magyar származású Nicolás Muller fényképeiből látható kiállítás május 22. és július 20. között a budapesti Cervantes Intézetben.

A 43 fotográfiából álló tárlat azokat a fényképeket mutatja be, amelyeket Gonda Géza Tamás kapott az akkor 80 éves Müller Miklóstól egy orosházi kiállításmegnyitója után, 1993-ban – áll a szervezők közleményében. Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Miközben a második világháború elől menekült béke és szabadság után kutatva, élete és szakmai útja szülőhazájából Franciaországba, Portugáliába, Marokkóba és Spanyolországba vitte.

Nicolás Muller a második világháború kirobbanása előtt Magyarországon élt. 13 éves korában születésnapjára kapott egy fényképezőgépet. Feljegyzései szerint ettől kezdve megszállottan fényképezett, meghódítani és rögzíteni akarván a körülötte lévő emberi világot.

A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumában köteleződött el a szociofotográfia mellett. Jó barátságot ápolt Ortutay Gyulával, Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is. Muller 1938-ban – a fasizmus előretörése és a készülő zsidótörvények miatt – már ismert fotósként emigrációba kényszerült. Fényképezőgépével kivételes tanúja volt az európai múlt egyik legmegrázóbb időszakának. Művészete a modern, ipari társadalom előtti – tradicionális – Spanyolországhoz kötődik. És mert világképe liberális és baloldali értékekből ötvöződött, a másik, az árnyékban élő Spanyolország felé fordította kameráját, azokra, akiket nem ért el, akikre nem sütött a hivatalos érdeklődés vagy szimpátia fénye – idézik a közleményben Anderle Ádám magyar történészt.

A május 21-én 18 órakor kezdődő kiállítás megnyitóján Gonda Géza fotográfus és Ana Muller, Nicolás Muller lánya is részt vesz. A tárlaton megtekinthető majd az a három kötet is, amelyeket Radnóti Miklós Müller Miklósnak dedikált.

Május 28. és augusztus 19. között Látogatóban Picassónál címmel kiállítás nyílik a Mai Manó Házban, ami a magyar származású fotóművész, Juan Gyenes, a spanyol királyi család egykori hivatalos fotósa és Pablo Picasso az ötvenes, illetve a hatvanas évek eleje között tartó barátságát mutatja be: a fényképek segítségével Picasso otthonaiba és műhelyébe látogathatunk el. A spanyol design iránt érdeklődők pedig a június 23-ig látható Határtalan design kiállításon kilenc spanyol dizájner munkáját ismerhetik meg.

Kapcsolódó cikkek