Isztambul (illusztráció), forrás: pixabay.com

Úgy láthatja a Boszporuszt, ahogy még sohasem

A szultán fotóalbuma - Panorámaképek az 1870-es évek Isztambuljából címmel nyílik időszaki kiállítás pénteken a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen. Ezt tudatta a médiával a Magyar Nemzeti Levéltár csütörtöki közleményében.

A tárlat izgalmas kérdésekre keresi a választ, mint például arra, miként festhettek Isztambul utcái és ikonikus épületei a 19. század végén, vagy kik voltak az Abdullah testvérek, és hogyan váltak az oszmán szultáni udvar hivatásos fotográfusaivá mintegy százötven éve. Az intézmény közleményében hozzáteszi, a látogatók megtudhatják azt is, miként járult hozzá a magyar Festetics család ahhoz, hogy az egyik legkorábbi, Isztambult ábrázoló fotógyűjtemény a Magyar Nemzeti Levéltár őrzésébe kerüljön, és fellapozásával bepillantást nyerhessünk a pezsgő világváros egykori mindennapjaiba.

A tárlaton történeti térképek, fotók és videók segítségével elevenedik meg a nyüzsgő Isztambul mára elfeledett, 19. század végi élete, amelyet a magyarországi közgyűjteményben lévő páratlan források megőriztek az utókor számára.

A március 31-én, 14 órakor megnyíló kiállítás középpontjában a szultáni udvar első hivatásos fotográfusai, az Abdullah testvérek által készített, többségében isztambuli város- és panorámafotókat megörökítő album áll, a fotók az 1860-as és 70-es években készültek, abban az időben, amikor a birodalomban az úgynevezett Tanzimát-kor átfogó reformfolyamatai révén nagy változások indultak el.

A külön-külön világszerte jól ismert, a korban kimagasló technikai színvonalon rögzített fotók, amelyeket ezúttal tematikus albumba rendeztek, a Festetics család révén kerültek Magyarországra, majd a családi levéltárral együtt a Magyar Nemzeti Levéltárba.

A tárlat a Magyar Nemzeti Levéltár, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében valósult meg a levéltár Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályának őrzésében található történeti fotók és térképek bemutatásával. A magyar, török és angol nyelvű tárlatot várhatóan 2023. július 31-ig lehet megtekinteni.

Kapcsolódó cikkek