forrás: pixabay.com

Színes programokkal készülnek a húsvétra a nemzeti parkok és az erdészetek

Színes programokkal készülnek a húsvétra a nemzeti parkok és az erdészetek

Állatsimogatóval, tojáskereséssel, kézműves programmal, esti távcsöves bemutatóval, nyuszivonattal, erdei élménytáborral és húsvéti kincskereséssel várják a látogatókat országszerte a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok. Indulás előtt érdemes felkeresni az adott helyszín honlapját, ahol tájékozódni lehet az éppen aktuális eseményekről. Erre hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).
A nemzeti parkok vasárnaptól hétfőig egyedi programokkal és kézműves foglalkozásokkal várják látogatóikat.

Az ország keleti felén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában látványetetések, állatsimogató, tojáskeresés, húsvéti kézműves program és sok más meglepetés várja az állatok rajongóit. Aki aktívabb programot keres, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében egy kényelmes elektromos kerékpártúra keretében tekintheti meg a legelő szürkermarha gulyákat, a Hortobágy-folyót, a Hortobágy-halastavi bemutatóterületet és a halastavak madárvilágába kap betekintést. Kicsit északabbra az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság díjnyertes Kincskereső játékösvénye invitálja kalandos kincsvadászatra a családokat. Összetett program-kavalkáddal készül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is, amely egyéb helyszínek mellett az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület Lombkorona ösvényén a tojásrakó madárvilág után kutató programmal nyitja meg a hétvégét.

Az ország középső részén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság várja a hagyományvadászokat. A tojásfestés és kézműveskedés mellett választ kapunk olyan kérdésekre, minthogy miért nyúlfarkfű a nyúlfarkfű, élnek-e nyulak a Sas-hegyen.

A Csaj-tavi túrán pedig az látható, ahogy a nádasokban hazánk szinte összes gémféléje költ. A Duna vonalától nyugatra a Balaton-felvidéki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság programkínálatából érdemes szemezgetni, vagy azokat összefűzni. Gyalog és kerékpártúrák mellett kulturális programok, természetismereti- és kézműves foglalkozások, a kisebbeket pedig népi fajátékok várják. Az ünnepi asztalról húsvétkor sem hiányozhatnak a finom falatok. Natúr és fűszeres sonkák, kolbászok, kézműves sajtok, valódi gyümölcsből kifőzött lekvárok, a gyermekek kedvenc szörpjei, magyar pálinkák és így tovább. Ezek kóstolását, vásárlását ajánlja az Agrárminisztérium az igazgatóságok húsvéti termelői piacain. A Nemzeti Parki Termék Védjegy ugyanis a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. Az állami erdőgazdaságokhoz tartozó ökoturisztikai központok is színes programokkal készülnek a húsvétra. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Budakeszi Vadaspark csütörtökön játékos foglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal nyitja meg az ünnepet. A szervezők pénteken az iskoláskorú gyerekek részére kézműves játszóházzal, regisztrációhoz kötött állatbemutatóval és éjszakai szakvezetéssel készülnek. Húsvét hétfőn tojáskeresgélő programmal és meglepetésekkel várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A túrát kedvelőknek is akad kikapcsolódási lehetőség, hiszen az Erdőajándéka Erdei Iskola gyönyörű erdei környezetben egész napos izgalmas erdei programot szervez a Hármashatár-hegyen.

Az Egererdő Zrt.-hez tartozó Mátravasúton vasárnap, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton pedig hétfőn  “Nyuszi Peti” kíséri végig az utazókat. A szervezők vasárnap  nyuszisimogatóval is készülnek a Szalajka-ház végállomásnál, hétfőn tojáskereséssel és kézműves foglalkozással várják a látogatókat a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban.

A Bakonyerdő Zrt. Festetics Imre Élményközpontban a látogatók vasárnap tojásvadászaton vehetnek részt, de lesz kvízjáték, húsvéti tojás készítés – tojásírással és berzseléssel -, valamint báránysimogató. Péntektől hétfőig Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő Agostyáni Arborétum ünnepi nyitvatartás szerint fogadja a látogatókat. A gyerekek húsvéti kincskeresésen vehetnek részt.
A SEFAG Zrt.-hez tartozó Zselici Csillagparkban  esti távcsöves bemutatót tartanak szombaton. Vasárnap a Kefag Zrt. kezelésében lévő Kecskeméti Arborétumban Virágzó tavasz elnevezésű túrát szerveznek a családoknak. A Mecsekerdő Zrt.-hez tartozó Mecsextrém Parkban tojásvadászatot és locsolóvers versenyt tartanak. A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Hubertus Erdészeti Erdei Iskolája többek között húsvéti mesesarokkal, nyuszi simogatóval, húsvéti kézműves foglalkozással várja a gyerekeket, míg a nagyobbak belekóstolhatnak a húsvéti kalácssütés rejtelmeibe is.

Az ünnepek alatt a NEFAG Zrt. kezelésében lévő szolnoki Bagolyvár Vadaspark is nyitva tart és színes programokkal várja a családokat.

Kapcsolódó cikkek