levendulamező, fotó: Kerstin/Pixabay.com

Levendula és rózsa a szegedi egyetemi füvészkertben

Levendula és rózsa a szegedi egyetemi füvészkertben

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a levendula és rózsa napokon Szegeden, az egyetemi füvészkertben.
A füvészkert gyógynövény- és fűszerkertjében csaknem egy tucatnyi fajta levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig.

A rózsakertet az arborétum központi helyén 1951-ben alakították ki, de az elmúlt években szükségessé vált az elöregedett gyűjtemény felfrissítése. Átalakították az ágyásokat, új fajtákkal és számos látványelemmel gazdagodott a bemutató, és a középpontjában álló Rózsakunyhó is új tetőt kapott. A gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója, ahol két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették. Ebben az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első, La France nevet kapó teahibrid, majd jelentek meg újabb és újabb fajták.

Jelenleg a Rózskertben és a történelmi rózsák gyűjteményében együtt több mint háromszáz faj, fajta rózsa, csaknem háromezer tő látható.

A Márk Gergely nemesítette, úgynevezett Márk rózsák több mint 40 fajtája látható a gyűjteményben, a világ nagy nemesítői közül pedig Meiland, Kordes, Tantau, David Austin, Poulsen, Lammerts és mások rózsafajtái is díszítik a kertet. Szombat és vasárnap délelőtt a gyógynövénykertben tartott előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők, milyen növényeket termesztettek a középkori kolostorokban, s mire használták azokat. A hétvége ismeretterjesztő programjain szó esik a rózsa és a levendula gondozásáról, múltbeli és jelenlegi felhasználásukról, gyógyhatásaikról, a természetben gyűjthető ehető- és gyógynövényekről és arról is, miként alkalmazható a levendula a napi bőrápolásban és aromaterápiában.

A szervezők színvonalas kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülnek, sőt vasárnap a Bergendóciai meseösvényen elinduló családokat kalandok, próbatételek is várják.

Koncertet ad mások mellett a Terebes zenekar, Docpiano band, a táncdalfesztiválok dallamait idézik föl a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Tóth Jonathan olasz slágerekkel, Blaho Attila és Iski Roland pedig népszerű dzsessz szerzeményekkel lép színpadra.

Kapcsolódó cikkek