festőecsetek, forrás: pixabay.com

Különleges kiállítás látható a Virág Judit Galériában

Különleges kiállítás látható a Virág Judit Galériában

Virág Judit Galéria fogadta be és bővítette ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál életművét felvonultató, idő előtt bezárni kényszerülő nagyszabású kiállítását; a Virág Judit Galériában péntektől látható Csendek - Az életmű új rétegei című retrospektív tárlat a festőművész 150 alkotását mutatja be.

A Virág Judit Galériában március 17-ig Deim Pál művészete mellett tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket – tájékoztatta a galéria a médiát. A  szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelye, a MűvészetMalom a megnövekedett költségek miatt a téli időszakban bezárásra kényszerült, de a Virág Judit Galériával létrehozott együttműködésnek köszönhetően a budapesti galéria kibővített formában befogadta Deim Pál Csendek című hiánypótló tárlatát.

Deim Pál (1932-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, a 60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja volt.

Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés volt jellemző. Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete. Munkásságának elemi rendezőelve a csend, amelynek különböző aspektusai áthatják korai műveinek légkörét, érett alkotói korszakának “térszervező” módszerét, emlékműterveit és időskori alkotásait.

“Szentendre kiemelkedő művésze volt Deim Pál”

– idézi a tájékoztató Prosek Zoltánt, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját, aki kiemelte, hogy a művész születése 90. évfordulója alkalmából életmű-kiállítás nyílt tavaly októberben MűvészetMalomban, Szentendre városa teret nevezett el a művészről, és idén tavasszal, közösségi összefogással Deim Pál köztéri szobrát tervezik felállítani. Az igazgató azt mondta, nagy öröm számukra, hogy a sikeres, de rövid ideig látható tárlat Budapesten, újabb művekkel gazdagodva nyílhat meg az együttműködés révén. A tárlathoz igényes katalógus is készült, amely a Virág Judit Galériában szintén elérhető.

“Az átfogó Deim-tárlatra múzeumoktól, magángyűjtőktől és a családtól, a művész örökségéből érkeztek alkotások”

– tette hozzá Bársony Balázs, a Virág Judit Galéria művészeti igazgatója, a közös kiállítás ötletgazdája.

Kapcsolódó cikkek