forrás: pixabay.com

Két hétvége is különleges lesz a Nemzetiben

Két hétvége is különleges lesz a Nemzetiben

Január 21-én és 28-án, a következő két szombaton rendezik meg a Pajtaszínházi Szemlét, amelyen 19 megyéből érkező vidéki amatőr társulatok mutatkoznak be a budapesti Nemzeti Színházban.
A Pajtaszínház program idén 8. éve fogja össze és támogatja a vidéki amatőr színjátszókörök munkáját – áll a szervezők közleményében.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) együttműködésében vezetett programban részt vevő települések színjátszó csoportjai minden évben január végén, a magyar kultúra napja előtt is tisztelegve, a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutathatják be előadásaikat. A Gobbi Hilda Színpadon és a Kaszás Attila Teremben 19 megye egy-egy amatőr színjátszó csoportjának produkciója látható.

A Pajtaszínház Programot 2015-ben indította a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együtt.

A megalakult amatőr színjátszó közösségek számára olyan élményközpontú tanulási színteret teremtett a program, amelyben komplex művészeti és közösségformáló cselekvésen keresztül juthattak el a csoportok egy-egy színpadi előadás létrehozásáig. A legkülönfélébb színházi műfajokat felvonultató VIII. Pajtaszínházi Szemlén 19 megye 19 színjátszócsoportja mutatja be az elmúlt hónapok próbáinak eredményét. A szemle programján szatmári komédia, dokumentumszínházi darab, bűnmegelőzési vígjáték, népi színmű, mese és szociodráma is szerepel.

Az idei Pajtaszínházi Szemle megnyitója a Nemzeti Színházban mindkét szombaton 11 órakor lesz.

A programot és eredményeit január 21-én Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója; Mező Gábor, Sorkikápolna polgármestere és Szabó Ágnes, az MTT alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatja be. Január 28-án Szabó Ágnes mellett Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatóhelyettese; Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nyitja meg a szemlét.

Kapcsolódó cikkek