forrás: pixabay.com

Hallgassa meg Latin-Amerika üzenetét

Hallgassa meg Latin-Amerika üzenetét

Csütörtökön ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián a Brazil Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége együttműködésével, átfogó képet adva a brazil és a latin zenék hangulatáról Marcelo Lehninger karmester vezényletével, valamint a fiatal hegedűs, Guido Sant'Anna vendégszereplésével. Erről tájékoztatta a zenekar a médiát kedden.

A közlemény szerint a hangverseny műsorán Antonio Carlos Gomes Il Guarany című operájának nyitánya, Maurice Ravel Tzigane című, virtuóz, temperamentumos műve, Pablo de Sarasate Carmen-fantáziája, Heitor Villa-Lobos Brasileira Bachianas No. 2., A caipira-i kisvasút című rövid, illusztratív darabja, Camargo Guarnieri Három brazil tánca, valamint Oscar Lorenzo Fernandez Reisado do Pastoreio háromtételes zenekari szvitjének utolsó tétele, a Batuque szerepelnek. Utóbbi ősi brazil tánc, amelyet ütőhangszerekkel kisérnek.

A MÁV Szimfonikus Zenekar közleményében kiemeli, hogy az est karmestere az 1979-ben Rio de Janeiro-ban született Marcelo Lehninger.

Karmesteri és zeneszerzői mesterdiplomáját a New Yorki Bard College-ban szerezte, 2011-ben a Los Angeles-i New West Symphony Orchestra, 2016 óta pedig a Michigan állambeli Grand Rapids Symphony vezető karmestere. A hangverseny szólistája a 2005-ben, Sao Paoló-ban született Guido Sant’Anna hegedűművész. Ötévesen kezdett hegedülni, két évvel később pedig már zenekari kísérettel szerepelt. 2018-2019-ben ösztöndíjjal részt vett az Itzhak Perlman Music Programban, 2018-ban Genfben a Yehudi Menuhin Versenyen közönségdíjat és kamarazenedíjat nyert, 2021-ben pedig első díjban részesült szülővárosában az Ifjú Szólisták Versenyén.

2022-ben első dél-amerikaiként megnyerte Bécsben a Fritz Kreisler Versenyt, majd ugyanebben az évben Christian Tetzlaff helyett beugrással játszotta és vezényelte Brahms Hegedűversenyét a Brémai Német Kamarafilharmónia koncertjén.

Kapcsolódó cikkek