A New York-i Filharmonikusok búcsúztatják az ENSZ éléről leköszönő Ban Ki Munt

A New York-i Filharmonikusok búcsúztatják az ENSZ éléről leköszönő Ban Ki Munt

Búcsúkoncertet adnak Ban Ki Mun leköszönő ENSZ-főtitkár tiszteletére a New York-i Filharmonikusok, az előadással egyúttal az új főtitkárt is köszöntik.

Az ENSZ közleménye szerint a világhírű New York-i Filharmonikusok Alan Gilbert zeneigazgató vezényletével különleges koncerttel tisztelegnek Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár előtt, aki tíz évi munka után decemberben adja át posztját utódjának. A december 14-re, az ENSZ Közgyűlésének konferenciatermébe meghirdetett előadást egyúttal a 2017. január 1-jén hivatalba lépő portugál António Guterresnek is ajánlják.

A műsorban Beethoven Egmont-nyitánya, a szólista Anthony McGill közreműködésével Mozart Clarinet concertója és Beethoven 5. szimfóniája is szerepel. A koncertre a nemzetek ENSZ-küldöttei, a nemzetközi szervezet alkalmazottai és különleges vendégek is meghívást kapnak.

“A New York-i Filharmonikusoknál mindannyian hiszünk a zene béketeremtő, kölcsönös megértést és együttműködést segítő erejében” – fogalmazott Alan Gilbert, aki hangsúlyozta a zenekar Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár iránti megbecsülését.

A New York-i Filharmonikusok zenéje évente 50 millió zeneszerető hallgatóhoz jut el koncertjeik, előadásaik, oktatási programjaik, médiaközvetítéseik és digitális archívumuk révén.

A zenekar 175. jubileumi évadára 2016-17-re New Yorkban egy különleges programot, az Újvilág Kezdeményezést (The New World Initiative) hirdetett meg. Ehhez a metropolisz 80 zenekara, köztük az ENSZ Szimfonikus Zenekara és az ENSZ Kamarazenei Társasága is csatlakozott. A program keretében Dvorak 9., Újvilág szimfóniájával foglalkoznak, különös tekintettel az “otthon” témájára. Koncertekkel, közösségi rendezvényekkel és oktatási programokkal ünneplik a Filharmonikusok 175. évadát, tisztelegnek a zenekarnak otthont adó város előtt, amely annyi embert befogadott – számolt be róla az ENSZ-közlemény.

Kapcsolódó cikkek