fotó: pixabay.com

Kezdődik a Placcc fesztivál

Kezdődik a Placcc fesztivál

A holland Collectief Walden társulat Szélcsendélet (Windstilleven) című előadásával indul a Népszigeten csütörtökön a Placcc fesztivál, amelyet a magyar művészek mellett egyiptomi, olasz, holland és brit alkotók részvételével rendeznek szeptember 5-ig.

A holland társulat előadása egy észak-holland szigeten született és az idő fogalmát járja körül helyi közreműködőkkel közösen.

“A produkciót augusztus 27-én és 28-án is láthatja a közönség”

– közölték a szervezők.

Augusztus 29-én és 30-án a Hunyadi téri kosárlabdapályán lesz látható a The Resilience of the Body köztéri táncprodukció, amelyben az egyiptomi koreográfus-előadó Sajmaa Sukri, valamint előadótársa, Mohamed Fuad az emberi test ellenállóképességét vizsgálja egy erőszakkal, cenzúrával és korlátozásokkal teli környezetben, míg az olasz Sara Leghissa Will You Marry Me? című köztéri lecture-performance-a a legalitás és illegalitás határait kutatja augusztus 30-án a Madách téren.

A brit Thor Mcintyre-Burnie és a magyar Ivanyos Ambrus Resonance című projektjének alapját pedig a művészet és technológia találkozásából születő alkotás, illetve azon belül a narráció szerepének vizsgálata jelenti majd a Hunyadi téren augusztus 27-én és 28-án.

Két amatőr kórus közreműködésével jön létre a Hírdalcsokor performansz, amely helyspecifikusan szövi bele a Hírdalcsokor énekeit a város szövetébe. A Hírdalcsokor Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól.

A performansz szeptember 3-án lesz látható a Pollack Mihály téren.

A Placcc 2021 Sensing the City programja két részből áll: egyrészt négy, művészet és környezet kapcsolatára reflektáló köztéri művészeti intervencióból, másfelől olyan moderált tematikus beszélgetésekből, ahol a meghívott szakemberek és művészek eszmecseréi a városban zajlanak, és szervesen összekapcsolódnak releváns köztéri művészeti alkotások megtekintésével.

A háromtagú szakmai zsűri a következő négy projektet válogatta be a művészeti programba.

A Fuzzy World Nem Egészen Kaliforniai Csoda; Kortmann Katalin, Katona Bálint és Kaprinyák András Firework; a SVUNG Research Group Nem végpont, valamint Szakál Andrea (MOME OPEN Sound Design) Tolnai hangkert című projektjét.

Kapcsolódó cikkek