A Naprendszer bolygói, fotó: pixabay.com

Ilyen előadást is ritkán látni

Ilyen előadást is ritkán látni

Élő felszín címmel a bolygók kialakulásáról, a Föld működéséről tart vizuális előadást január 8-án és 9-én az Élőkép Színház a fővárosi Eötvös 10 Közösségi Ház kamaraszínpadán.

“Egy hatszor négy és fél méteres, víztükörszerű textilre vetítünk felülről, a színészek, előadók ezt alulról mozdítják meg. Ezáltal a nézőnek az az élménye van, mintha felülről tekintene egy élőben mozgó domborzatra”

– mondta Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Mint kifejtette, a hegyképződések, a domborzat, a felszín mozgása évmilliós nagyságrendben van felgyorsítva. Hozzátette,

az Élő felszín című előadásban a napkitörésektől indulnak el, különböző bolygókon haladnak egészen a Földig.

“Ezek a mozgások nem feltétlenül ugyanúgy történtek a valóságban is, de igyekeztünk úgy megmozdítani a felszíneket, ahogy az valóban történt”

– jegyezte meg.

A darabban különböző hegyformálódásokat, vulkanikus képződéseket láthatnak a nézők, vagy például egy kráter becsapódását egy holdba. Bérczi Zsófia hangsúlyozta,

elvont módon próbálják mindezt megjeleníteni, és egy idő után eljutnak különböző hangulatokhoz.

“Kétszer játsszuk az előadást. Január 8-án, kedden 20 órakor narráció nélkül, másnap 18 óra 30 perckor narrációval. Utóbbit a gyerekek számára írtam, hogy ne féljenek a magma fortyogásától vagy ifj. Kurtág György zenéjétől. A gyerekek számára lényekként személyesítettük meg a bolygókat”

– mondta végül a művészeti vezető.

Kapcsolódó cikkek