forrás: pixabay.com

Ezzel zárja az évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Ezzel zárja az évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében látható Ifjú barbárok című előadással zárja idei évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház.
Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

A színház közleménye idézi Ifj. Vidnyánszky Attilát, aki szerint a próbafolyamat kiindulópontja Kodály Zoltán és Bartók Béla személyisége volt, ebből egy saját anyag született, amely legfőképp az alkotócsapat szemszögét mutatja be, hogy miként lehet a két nagy zeneszerzőn keresztül beszélni arról a világról, amely körülvesz. A rendező hangsúlyozta, hogy erőteljesen közösségi munka nyomán született meg az előadás. Hozzátette: a munkafolyamat számára sokkal izgalmasabb és tanulságosabb, mint maga az előadás, de reméli, hogy “a produkció is fel fog érni ehhez”. A társulatról elmondta, hogy előző ottani munkája során olyan alkotó emberekkel találkozott, akik alkalmasak arra, hogy ne feltétlenül végrehajtóként legyenek jelen, hanem együtt, közösen “szüljenek meg” valamit.

Vecsei H. Miklós szerint Bartók és Kodály életében az a nagyon izgalmas, hogy ők kora huszonéves korukban mentek el gyűjteni a Kárpát-medencébe.

Nagyon komoly kulturális ellenszélben voltak úttörők, hiszen saját tanáraik sem támogatták őket.

“Ha ők ketten nem végzik el a sok-sok ezer darabból álló gyűjtésüket, nélkülük a népzene, a népdalok igencsak csorbított változatban léteznének ma a magyar kultúrában”

– idézi Vecsei H. Miklóst a közlemény.

Az Ifjú barbárok különleges színfoltja, hogy az előadást élőben kíséri a Tokos Zenekar. A kolozsvári bemutató szerdán, a gyulai pedig szombaton este lesz.

Kapcsolódó cikkek