Emlékezzen derűsen egy letűnt korra

Emlékezzen derűsen egy letűnt korra

Méhes György Duplakanyar című vígjátékával kezdi a 76. évadját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, amely Gáspárik Attila rendezésében viszi színre az erdélyi író színpadi művét. Ezt közölte kedden a teátrum.

A színpadra kerülő produkció egy letűnt korra való derűs visszatekintést ígér. Méhes György neve korántsem ismeretlen a marosvásárhelyi közönség számára, hiszen darabjai az 1989-es forradalom előtt igazi csemegének számítottak a romániai magyar színházakban.  Az ötvenes évek végétől kezdődően műfordításai mellett több színdarabját is műsorra tűzte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Gáspárik Attila rendező elmondta, hogy a szerző biztos sikerrecept volt, a 33 névtelen levél, a Mi, férfiak, a Roppant kényes ügy mind garancia volt a teltházas szériákra. A vígjátékok sorában a gyöngyszem a Duplakanyar volt, amelyben egy párttitkár egy autóbaleset miatt kerül kórházba.

A darabban számtalan utalás van az élelmiszerhiányra, az orvosoknak adott borítékra, a kórházi ágyhiányra. A rendező szerint a darab legfőképpen a színészek számára biztosított bravúros játéklehetőséget.

“Harminc év alatt Méhes György teljesen eltűnt az erdélyi színházak színpadairól, ezért most újabb esélyt adunk, és megvizsgáljuk, ki tudjuk-e önfeledten nevetni a nem túl vidám múltunkat egy fiatal színészgeneráció játékában”

– mondta a rendező.

Kapcsolódó cikkek