fotó: pixabay.com

Meghívták Rotterdamba az új, magyar absztrakt filmet

Meghívták Rotterdamba az új, magyar absztrakt filmet

A jubileumi 50. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon vetítik A horror filozófiája című, Lichter Péter és Máté Bori rendezésében készült egész estés absztrakt alkotást június 2-6. között.

A horror filozófiáját a hollandiai mustra hivatalos programjának Regained elnevezésű, esszéfilmek, dokumentum-hibridek és kísérleti filmek számára bemutatkozó terepet jelentő szekcióban vetítik.

“A mostani válogatásba olyan klasszikus rendezők eddig nem ismert, frissen restaurált munkái is bekerültek, mint Orson Welles, George A. Romero vagy Walt Disney”

– közölte a filmet gyártó cég, a Mindwax szerdán.

A holland seregszemle idei évadában várhatóan már a helyszíni vetítések is teret kaphatnak. A fesztivál online szegmense februárban zajlott. Mint írták, A horror filozófiája független filmként készült, nemzetközi premierjét az alkotók megosztva tartották az innovatív alkotásokat bemutató Torino Filmfesztiválon és a kelet-európai filmek egyik legrangosabb eseményén, a Cottbusi Filmfesztiválon tavaly decemberben. Pár héttel később a filmet a rangos brit filmes folyóirat, a Sight and Sound 2020 legjobb esszéfilmjei közé választotta.

A horror filozófiája a rendezőpáros második közös egész estés munkája. Nedeczky Dóra producer tájékoztatása szerint tervezik a film itthoni bemutatását is a vírushelyzettől függően.

A hét szegmensből álló absztrakt horror-antológia Noël Carroll műfajelméleti könyvére, a The Philosophy of Horrorra (1990) épül. A horror filozófiája képsorait az alkotók a nyolcvanas években bemutatott Rémálom az Elm utcában és annak folytatása 35 milliméteres tekercseinek képzőművészeti felhasználásával (roncsolásával, festésével és karcolásával) hozták létre, a found footage műfajban. A horror filozófiája a zsánerfilmek és az avantgárd, a filmelmélet és Hollywood érzéki összemosására tesz kísérletet.
Lichter Péter 2002 óta készít kísérleti filmeket, ezeket több száz filmfesztiválon vetítettek, például a Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, a New York-i Tribeca Filmfesztiválon vagy a Rotterdami Filmfesztiválon. Fagyott május című első játékfilmjével elnyerte a magyar filmkritikusok díját. Máté Bori első önálló rövidfilmje, a 2017-es The Headless Appearance több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, például a Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, ahova egy évvel később tért vissza a Lichter Péterrel közösen rendezett The Rub című Hamlet-adaptációval és a 2016. október 8. című rövidfilmmel.

A Horror filozófiája zeneszerzője Horváth Ádám Márton.

Kapcsolódó cikkek