fotó: pixabay.com

Elkezdődött a Blokád című film forgatása

Elkezdődött a Blokád című film forgatása

Elkezdődött a Blokád című film forgatása; a taxisblokád idején játszódó alkotás központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök.

1990. október 25-én robbant ki és bénította le négy napra az egész országot a taxisblokád. Most, 31 évvel később elkezdődött a viharos eseményeket feldolgozó nagyszabású mozifilm, a Blokád forgatása – olvasható a Nemzeti Filmintézet MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, Antall Józsefet a kamerák előtt két színész alakítja, miután a két idősíkban játszódó történet betekintést enged a pályakezdő tanárként, az 1956-os forradalomban is részt vevő Antall József életébe, és beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is.

A 24 éves Antallt ifj. Vidnyánszky Attila, míg az 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött el, és a felvételek várhatóan 2022. január közepéig tartanak. A jeleneteket csaknem 40 budapesti és főváros közeli helyszínen rögzítik 70 színész és több mint 200 statiszta közreműködésével.

A filmhez többek között Budapesten a Szabadság- és az Erzsébet-hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában és Százhalombattán rögzítenek jeleneteket, valamint a Bem téren, ahol az 1956-os forradalmi események pillanatait veszik fel.

A filmben a köztársasági elnököt, Göncz Árpádot Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó alakítja.

Mint a közleményben felidézik, történelmi pillanatokat élt át Magyarország 1990. októberében. A benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A fővárost szinte nem lehetett megközelíteni, Budapesten egyedül a metró közlekedett. A közlekedési káosz, rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány képtelennek tűnt kezelni.

A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a “nép ellensége”, és ellene lázadnak – olvasható a film ismertetőjében.

Mint írják, a Blokád alkotóinak fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg leginkább, hogy a két, sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbak számára is, amire magyar mozifilm eddig nem vállalkozott.

A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét az Apró mesék, a Félvilág és az Örök tél című filmet is jegyző Köbli Norbert írta. A rendezői feladatokat az idén bemutatott Kittenberger – Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám látja el, míg a film egyedi képi világáért a Hurok, A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felel. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.
A Blokád mozibemutatója a tervek szerint 2022. október 27-én lesz.

Kapcsolódó cikkek