Kiszelly Zoltán: várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek kongresszusa

Kiszelly Zoltán: várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek kongresszusa

Várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek szombati, salzburgi kongresszusa, amelyen az Osztrák Néppárttal (ÖVP) kötendő koalíciós megállapodásról döntenek. Ezt mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, a 326 oldalas kormányprogram-tervezet nagyon sok pontban megegyezik az ÖVP előző programjával, viszont a Zöldek csak a klímapolitika tekintetében “képviseltetik magukat” a dokumentumban.

“Mennyiségileg a néppárt ezt azzal próbálta kompenzálni, hogy a tervezetéből mintegy 64 oldal a klímaváltozásról szól”

– jegyezte meg.

Kiszelly Zoltán elmondta: a legfontosabb kérdésekben a néppárt akarata érvényesült, ilyen például az előző koalíciós partnerével elfogadott, Ausztriában nagyon várt adócsökkentés.

“Számos más, főképp a migráció terén született döntést is ‘áthozott’ a néppárt az új tervezetbe, ilyen például a menekültügyi ügynökség, amellyel a bevándorláspárti NGO-kat próbálták kiszorítani, továbbá a Zöldek által erősen vitatott védőőrizet intézményeinek  bevezetése”

– fűzte hozzá.

A politológus rámutatott arra, hogy a határvédelem és a kiutasítások kérdésében is az előző koalíció politikáját szorgalmazza az új kormányprogram-tervezet.

Kapcsolódó cikkek