Orbán Viktor: a terrorizmus ellen közösen kell küzdeni

Orbán Viktor: a terrorizmus ellen közösen kell küzdeni

A miniszterelnök szerint az ártatlan áldozatokra és a mentésben részt vevő hősökre való emlékezésen túl meg kell erősítenünk eltökéltségünket a terrorizmus elleni közös küzdelemben.

A miniszterelnök a nyilatkozatban – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el vasárnap az MTI-hez – azt írta, a tizenöt évvel ezelőtt New Yorkban történtek még ma is sokkoló hatásúak az egész civilizált világra. Úgy folytatta, a 2001. szeptember 11-én történt támadásokra emlékezünk, de az évfordulónak szomorú aktualitást ad a terrorizmus minden korábbit felülmúló terjedése Európában és a kontinens közvetlen szomszédságában.

“A terror Európába költözött. Ma már az európai emberek hétköznapjainak része a terrorveszély, a merényletek lehetősége; Európa nagy részében megszűnt a mindennapok biztonsága. Már Magyarország sem tartozik a veszélytelen térségek közé, a mi hazánk biztonsága is kockán forog” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette, Magyarország és az Egyesült Államok vállvetve harcol a terrorizmus minden formája ellen. A nemzetközi összefogás részeként katonáink együtt küzdenek a terroristák ellen a világ számos konfliktusövezetében, emellett biztonságpolitikai együttműködésünk is példaértékű – olvasható a kormányfői nyilatkozatban, amely azzal zárul: “Amerikai barátaink továbbra is számíthatnak ránk, erőnkhöz mérten mellettük állunk világunk, életformánk megvédéséért, polgáraink biztonságáért”.

Kapcsolódó cikkek