Újszülöttkori szűrőprogram indul magyar-román együttműködéssel

Újszülöttkori szűrőprogram indul magyar-román együttműködéssel

Orvos és egy kisbaba

Szegeden három éve végzik tizenegy magyarországi megye évente mintegy ötvenezer újszülöttjének szűrését huszonhat ritka anyagcsere-betegségre. Az egyetlen csepp vérből a születést követő három napon belül elvégzett laboratóriumi vizsgálatnak köszönhetően kiszűrhető, hogy az újszülött szenved-e valamelyik ritka betegségben, az azonnal elkezdett kezelés és diéta eredményeként pedig a gyermek teljes értékű életet élhet.

Kisbaba a paplan alatt

Az elnyert mintegy kétmillió eurós támogatás révén, Szegeden emelt szintű szűrőközpontot alakítanak ki, Temesváron fejlesztik a meglévő egységet, Aradon pedig egy újat alakítanak ki. A csongrádi megyeszékhelyen az esztendő végére a gyermekklinika mellett felépül egy háromszázötven négyzetméteres laborépület, ahová új műszerek is kerülnek. Ebben folytatják a magyarországi újszülöttek szűrését, és néhány igen ritka betegség megerősítő vizsgálatait is itt végzik majd el a romániai páciensek számára. 

2011. őszén Aradon elindul a veleszületett pajzsmirigy elégtelenség, az újszülöttkori hipotireozis, valamint egy örökletes anyagcserezavar, a fenilketonuria szűrése. Más rendellenességek kivizsgálását Temesváron végzik el az Arad és Temes megyében születő gyermekek esetében. A program részeként a két romániai megyében ezer-ezer gyermeket és felnőttet is megvizsgálnak, akik az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcsere-rendellenességre, a cisztás fibrózisra utaló tüneteket mutatnak, a megerősítő genetikai tesztre esetükben Szegeden kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek