Ön is megszerezheti a Halál angyalának bizalmas írásait

Ön is megszerezheti a Halál angyalának bizalmas írásait

Mengele írásaEgy amerikai aukciósház bocsátja árverésre csütörtökön Josef Mengele náci háborús bűnös bizalmas írásait. A 3500 oldalt kitevő kiadatlan jegyzetfüzetek értékét háromszáz-, és négyszázezer dollár, azaz hetvennyolc-kilencvenhét millió forint közötti összegre becsülik. 

A Halál angyalának is nevezett orvos harminckét éve halt meg Brazíliában. Az 1960 és 1975 között keletkezett iratok életrajzi elbeszéléseket, verseket, filozófiai elmélkedéseket tartalmaznak – áll a Connecticut állambeli Stamfordban működő Alexander Autographs aukciósház közleményében. Az eladó személyét nem hozták nyilvánosságra.

Az intézmény szerint a harminc tétel “jelentős történelmi értéket képvisel, kézzel írott, néha illusztrált, és kiváló állapotban van”.

Néhány rész a dzsungelben tett kirándulásokat, a megismert tájakat és a földművesek mindennapos munkáját írja le részletesen. Mengele verseket is írt, amelyeket szintén a füzetekbe jegyzett le. Azok a fajokra és a politikára vonatkozó elmélkedéseket is tartalmaznak. “A dél-amerikaiak megváltoztak. A szexuális közelség a fajok rémes keveredéséhez vezetett az észak-európaiakkal. Amikor a fajok elkezdenek keveredni, a civilizáció hanyatlik” – írta.

Mengele

A náci háborús bűnös Josef Mengele “fénykorában”

A hírhedt SS-tiszt 1911. március 16-án született Németországban. Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt, részt vett azoknak a deportáltaknak a kiválasztásában, akiket azonnal a gázkamrákba küldtek. Számos foglyon végzett embertelen, kegyetlen orvosi kísérleteket. Mengelét, akinek sikerült a háború után elmenekülnie Európából, soha sem fogták el. Különböző álneveken Dél-Amerikában élt 1979-ben, 67 éves korában bekövetkezett haláláig.

Kapcsolódó cikkek