Donald Trump (archív)

Ezt gondolja az elnök a minneapolisi helyzetről

Ezt gondolja az elnök a minneapolisi helyzetről

Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen. Ezt jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken.

Donald Trump hangsúlyozta: “nem engedhetjük meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba” süllyesszék Minneapolist. Hozzáfűzte, nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket. Trump azt mondta, hogy beszélt George Floyd családjával.

“Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz”

– fogalmazott.

George Floyd az a 46 éves afroamerikai férfi, aki hétfőn este egy durva rendőri intézkedés után meghalt, és akinek ügyében először igazságot követelő békés tüntetők vonultak az utcára. Trump még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.

Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott, a durván intézkedő egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén.

“Ilyesmi még egyszer nem történhet meg”

– jelentette ki.

Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr – Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság gyanújával vádat is emeltek – korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel.

Amy Klobuchar akkori ügyész azonban – aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban – csak megfeddte Chauvint, nem indult ellene eljárás.

Kapcsolódó cikkek